Többmilliós beruházás Tiszakécskén

2013. június 21. Beruházás | Egyéb szektorok

Új irodaépületet adott át tiszakécskei telephelyén az Andritz Kft., amely generátorházakat, azok komponenseit, valamint turbinakomponenseket és papíripari alkatrészeket gyárt – adta hírül június 20-án az MTI.

A cég közleménye szerint az új épületszárny összesen 2,5 millió euróból épült fel, ebből 1 millió eurót tett ki az állami támogatás. Az osztrák tulajdonú Andritz Kft. – amely 2007-ben települt Tiszakécskére – csaknem 500 munkavállalót foglalkoztat a dél-alföldi városban, ahol többek között nagyméretű turbinákat és papírszárító berendezéseket gyárt.

Az Andritz cégcsoport a világon összesen 50 telephelyen termel, világszerte évente 5 milliárd eurós forgalmat bonyolít. A tiszakécskei telepen készülő gigantikus méretű 100 tonnánál is többet nyomó, 8-12 méter átmérőjű turbinák és egyéb gépipari berendezések erről a telepről jutnak el a világ csaknem minden pontjára ismertette Mezei Károly ügyvezető igazgató.

Kovács Ernő, Tiszakécske polgármestere a közlemény szerint kifejtette, hogy az Andritz Kft. a település egyik legnagyobb adófizetője lett: 130 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat mintegy 4,5 milliárd forintos gazdálkodásához évente.

A cég saját műhelyében képzi azokat a fiatalokat, akik sikeres vizsga után a gyárban dolgozhatnak tovább. Jelenleg 28 leendő géplakatos, szerkezetlakatos és hegesztő készül a vizsgákra a tanműhelyekben.
Ez nemcsak azért jó, mert ezek a fiatalok már az általános iskola végén gondoskodhatnak a jövőjükről aki itt vizsgázik, az itt is maradhat , hanem azért is, mert ez a megoldás is hozzájárul egy kicsivel a kormány munkahelyteremtő programjához idézi a közlemény Czomba Sándort, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát.

A cég honlapja szerint az Andritz Kft. elsősorban energetikai, vízerőművi, valamint papíripari gépgyártásra, és egyéb nagyméretű, igényes, magas műszaki színvonalú termékek gyártására szakosodott. Tevékenységével jelenleg maximum 150 tonnás szerkezetig képes átfogni a teljes technológiai láncot a beérkezett nyersanyagok feldolgozásától, a hegesztésen, a hőkezelésen és a készre forgácsoláson át egészen a felületek kikészítéséig és készre szereléséig. Az Andritz Kft. teljes magyarországi gyártóterülete 150 000 m².

MTI