Többért kevesebbet

2016. október 28. Egyéb | FMCG

Háztartási vegyi áruból és kozmetikumból a kiskereskedelem mintegy 253 milliárd forint bevételt ért el idén az első nyolc hónapban Magyarországon, 5%-kal többet, mint egy évvel korábban; mennyiségben 2%-kal csökkent az eladás – közölte a Nielsen piackutató vállalat október 28-án.

A legnagyobb forgalmú 20 termék közül kétszámjegyű növekedést regisztráltak az öblítők, a dekorkozmetikumok, a konyhai törlőkendők és toalett-tisztítók bolti eladásában.

Január és augusztus között 85%-ot ért el a 400 m2-nél nagyobb boltok és a drogériák értékben mért együttes piaci részesedése, ugyanannyit, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Az értéket tekintve majdnem mindegyik üzlettípus forgalma nőtt, kivételt az 50 m2-es és annál kisebb boltok jelentenek, azokban ugyanis 7%-kal csökkent a forgalom az első nyolc hónapban az előző év azonos időszakához képest. Főként azért gyengül a kicsik pozíciója, mert változnak a vásárlási szokások, egyre jobban előtérbe kerül a választék – mutatott rá a Nielsen.

A szervezett kereskedelem pozícióit erősíti, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi vállalatok 26%-kal több pénzt költöttek tévéreklámokra idén az első fél évben, mint tavaly január-június között, listaáron az év első hat hónapjában csaknem 48 milliárd forintot. A valós kiadás ennél kisebb, mert a tévétársaságok a hivatalos listaárakból jelentős kedvezményeket adnak – közölte a Nielsen.

MTI