Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi

2013. február 26. Gyártás | Autóipar

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a kormány és az Audi Hungaria Motor Kft. A Parlamentben, február 26-án tartott aláírási ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, hogy az Audival létrejött megállapodásnak köszönhetően Magyarország jó eséllyel állja majd az európai adó-, költség- és technológiai versenyt.

Az Audi és általában a vezető német ipari cégek, valamint a magyar kormány felfogása a modern gazdaságról egybeesik – mondta beszédében a kormányfő. – Mi úgy gondoljuk, hogy az európai gazdaságban adó-, költség- és technológiai verseny lesz a jövőben is: adóügyekben a magyar kabinetnek, a költségekben a kormánynak és a nagy cégeknek együtt, a technológiában pedig a vállalatoknak kell versenyképeseknek lenniük – jelentette ki.

Szólt arról is, hogy az Audi úgy látja a jövőt, ahogy mi, magyarok is látni szeretnénk, vagyis nem egyszerűen egy nagy összeszerelő üzemként képzeli el Magyarországot, hanem magas hozzáadott értékkel dolgozó és csúcsminőséget kibocsátó high-tech vállalkozások sűrű szövésű hálózataként is. Orbán Viktor elmondta, hogy a megállapodás aláírása előtt megbeszélést folytatott az Audi vezérkarával, és áttekintették azokat a fejlesztéseket, amelyekről korábban állapodtak meg, valamint azokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a gyárnak helyet adó győri városrész újabb kapacitásokat tudjon befogadni.

– Az Audi nem egyszerűen egy gyár Magyarországon, hanem az a gyár, amelyben a magyarok megbízhatnak – vélekedett a miniszterelnök, és kijelentését azzal magyarázta, hogy az Audi az 1990-es években fektetett be nálunk, amikor még senki sem tudta, mi lesz Magyarországból, ráadásul 2010-ben, amikor beütött a válság Európában, az autógyár további magyarországi fejlesztést jelentett be. A kormányfő jelezte azt is, hogy az Audi évente mintegy másfél milliárd euró értékben vásárol termékeket Magyarországon működő beszállítóktól. Szavait azzal zárta, hogy a nyáron újabb gyáravatás lesz Győrben.

Frank Dreves, az Audi AG termelésért felelős igazgatótanácsi tagja azt mondta, a most megkötött megállapodással megünneplik és megerősítik a magyar kormány és az Audi közötti jó együttműködés sokéves hagyományát. Hangsúlyozta, az Audi Hungaria még mindig a világ legnagyobb motorgyára, és az Audi-család sikeres tagja. – Az a döntésünk, hogy termelőkapacitást hoztunk létre Győrben, egyértelműen helyes volt – jelentette ki.

Amint fogalmazott, cégük nem egy sziget a magyar gazdaságban, hiszen szorosan együttműködnek sok más magyarországi üzemmel és beszállítóval. Dolgozóikkal, beszállítóikkal és szolgáltatóikkal együtt összesen immár 15 000 ember járul hozzá a gyár és a magyar gazdaság sikeréhez – hívta fel rá a figyelmet, emlékeztetve egyúttal arra is, hogy meghonosították a duális szakképzés német koncepcióját, amellyel nemcsak a cégnek, hanem Nyugat-Magyarországnak is jó szakembereket, értelmiségieket képeznek.

Az ünnepségen Frank Dreves bemutatta az Audi Hungaria Motor Kft. 9000. munkavállalóját, aki fejlesztőmérnökként dolgozik majd. A 20 éves jubileumát ünneplő Audi Hungaria Motor Kft. alapítása óta több mint 23,6 millió motor és 580 000 jármű készült. A gyártóterület 1994 óta az akkori 240 000 m²-ről 4 millió m²-re nőtt, ezzel az Audi Hungaria az ország legnagyobb gyártója és a világ legnagyobb motorgyára – olvasható a rendezvényen kiosztott tájékoztatóban, amelyben jelezték azt is, hogy a jubileumi évben az Audi Hungaria jelentős esemény előtt áll, ugyanis megkezdődik az Audi A3 egy új változatának sorozatgyártása Győrben.

MTI