PHARM Connect Kongresszus

2013. január 28. Gyártás | Gyógyszeripar

Idén februárban ismét megrendezik a közép-kelet-európai gyógyszeripari és biotechnológiai szaktekintélyek találkozóját az iparág fejlődésének elősegítésére.

Közép-Kelet-Európa iparának kiemelt és növekvő jelentőségű ágazata a gyógyszeripari gyártás és disztribúció, a jelen lévő egyetemeknek, kutatóintézeteknek és biotechnológiai cégeknek köszönhetően a régió országai egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a kutatás-fejlesztésben. Másrészről viszont a gyógyszeriparban aktív vállalatoknak olyan, más ágazatokra nem jellemző kihívások nehezítik a helyzetét, mint az egészségügyi reformok vagy az állandóan változó szabályozás. Ezért a szektor számára jóval fontosabb a hatékony és innovatív partnerkapcsolatok kiépítése, az iparág-specifikus ismeretszerzés és a folyamatos szakmai fejlődés lehetőségének biztosítása, mint bármely más területen.

E növekvő iparág speciális igényei hívták életre az évente megrendezett PHARM Connect Kongresszust, amelynek célja, hogy a gyógyszeripari és biotechnológiai cégek fejlődését és együttműködését segítse a feltörekvő és kiemelt stratégiai jelentőségű közép-kelet-európai régióban. Február 27-28-án a legkiválóbb szakemberek és vezető szolgáltatók találkoznak immár 3. alkalommal az ötcsillagos Corinthia Grand Hotel Royalban, hogy megvitassák az ágazat aktuális kihívásait és a lehetséges új együttműködéseket. A rendezvény a szakmai ismeretterjesztést és a hatékony kapcsolatépítést egyesítő egyedülálló formátumával sokban hozzájárul a szektor fejlődéséhez. Ennek köszönhetően a találkozó, amely a régió immáron nélkülözhetetlen rendezvényévé nőtte ki magát, a meghatározó szakmai szervezetek és minisztériumok teljes támogatását élvezi.

A konferencia programjában a gyógyszeripari gyártás különböző területeit átfogó, változatos témák találhatók, a Működési Kiválóságtól (amelyről Pr. Dr. Thomas Friedl tart előadást a svájci St. Gallen Egyetemtől) az új logisztikai stratégiákon át (Kelemen Zoltán, a Phoenix Pharma regionális üzletfejlesztési menedzserének előadásában) az új Európai Uniós farmakovigilancia szabályozásig (amiről Amer Alghabban, a Merck Globális Minőségbiztosítási & Auditing Igazgatója fog beszélni).

Martin Fitzgerald, a Teljes Körű Szolgáltatást Nyújtó Gyógyszeripari Nagykereskedők Európai Szövetségének helyettes elnöke a gyógyszerellenőrző rendszerekről tart előadást, különös tekintettel a felülvizsgálatok hatására az ellátási láncra illetve az ellenőrzés különböző költséghatékony lehetőségeire. A személyre szabott orvoslás jövőjének kérdéseit Dr. Peták István és Dr. Schwab Richard, a KPS Diagnostics orvos- és tudományos igazgatói fogják megvitatni, akik előadásuk során arra keresik a választ, hogy miként tehetők a diagnosztikai módszerek és a biosimilarek elérhetőbbé. Az előadók sorát színesíti még többek között Dr. Zsolt Szombathelyi, a Gedeon Richter globális kutatási igazgatója, aki a K+F innovatívvá tételéről tart majd előadást, illetve Pr. Dr. Tamás L. Paál, a GYEMSZI vezető tanácsadója, aki egyben az első nap moderátora is lesz. A konferenciaprogram összeállításában egy ismert szakértőkből álló szakmai tanácsadó testület segédkezett. Az ő közreműködésük a garancia arra, hogy a program az összes fontos területet – úgymint gyártás, disztribúció, kutatás-fejlesztés, beszerzés, valamint logisztika – érinti. – A program pontosan úgy öleli fel a legfontosabb és legaktuálisabb témákat, ahogyan arra szükség van – fogalmazott Dr. Jens Scheibner, a Boehringer Ingelheim biberachi létesítményének ügyvezető igazgatója.

A konferencia csak egy összetevője a titkos receptnek, amely a PHARM Connectet Közép-Kelet-Európa vezető gyógyszeripari rendezvényévé teszi. A találkozón az iparág legfontosabb szolgáltatói mutatják be innovatív termékeiket és folytatnak előre egyeztetett személyes tárgyalásokat a részt vevő döntéshozókkal. Pontosan ez az, ami megkülönbözteti a kapcsolatépítést a hatékony kapcsolatépítéstől: a négyszemközti találkozók – amelyekben a felek előzetesen állapodnak meg még a rendezvény előtt – biztosítják, hogy a résztvevők személyre szabott megoldásokat találhassanak az általuk képviselt cégek aktuális és jövőbeli prioritásainak megfelelően. Több mint 30 kiállító cég képviselteti magát a helyszínen, amelyek gyógyszeripari megoldások széles skáláját kínálják az automatizálástól és alapanyaggyártástól kezdve a labortechnikán át egészen a logisztikáig és raktározásig – Aptar Pharma, Cemelog, GE Intellingent Platforms, DHL, Evonik, Festo, Fette, Phoenix Pharma, Sartorius, Menadiona, Bosch Packaging, ABB,  csak párat említve – biztosítva, hogy mindenki megtalálja, amire szüksége van.

A PHARM Connect Kongresszuson a régió legalább 20 országának több mint 500 gyógyszeripari és biotechnológiai döntéshozója vesz részt, hogy a legkiválóbb szaktekintélyektől tanuljon és megoldást találjon szakterületének napi problémáira. A szakmai programot több informális kikapcsolódási és kapcsolatépítési lehetőség is kiegészíti – úgymint a gyárlátogatás a GSK Biologicals gödöllői gyárába vagy az első esti koktélfogadás –, amelyek nemcsak hasznossá, de élvezetessé is teszik a rendezvényt.