Növeli fémhulladék-feldolgozó kapacitását a Metalium 2003 Kft.

2013. augusztus 23. Beruházás | Egyéb szektorok

Mintegy 200 millió forintos beruházással fejleszti fémhulladék-feldolgozóipari kapacitását Hevesen a Metalium 2003 Kft., a fejlesztéssel roma munkavállalók integrációját is elősegítik – közölte a cég augusztus 22-én.

A társaság tájékoztatása szerint a 2003-ban alapított cég főként fémhulladékok felvásárlásával, szelektálásával és feldolgozásával foglalkozik. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program 100 millió forintos támogatásával megvalósított projekt keretében a kft. egyebek mellett új eszközöket – darut, rakodógépeket, konténereket – szerez be, 3 betonsilót épít, és egy transzformátorállomást is üzembe helyez.

A pályázaton nyert támogatás segítségével megtartanak 17 munkahelyet, továbbá 2 újat teremtenek. A feldolgozott hulladék mennyisége pedig évi 31 000 tonnáról 40 000 tonnára nő. A projekt keretében tanfolyamokat és egy, a nem roma munkavállalók részére a roma alkalmazottak befogadását megkönnyítő „érzékenyítő” tréninget is tartanak.

A Metalium 2003 Kft. a térség meghatározó fémhulladék-felvásárló és hulladék-előkezelő cége. Nettó árbevétele 2011-re 6 milliárd forintra növekedett, 123 millió forint nettó eredmény mellett. Tavaly a nettó árbevételük 6,7 milliárd forint felett volt, míg az eredmény megközelítette a 300 millió forintot. A cég 15-20 alkalmazottat foglalkoztat, de szezonális jelleggel további 10-15 embernek adnak munkát – ismertették a közleményben. A szelektált és elsődlegesen feldolgozott fémhulladék keresett exportcikk, de a magyarországi kohók is előszeretettel hasznosítják, hiszen feldolgozásával mintegy 50%-os energiamegtakarítást tudnak elérni – mutatott rá közleményében a cég.

MTI