Nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs projekt

2013. április 19. Egyéb | Egyéb szektorok

2013. április 15-e és 19-e között Budapesten sikeresen lezajlott az EVAL-INNO projekt értékelőknek és az irányító hatóságok döntéshozó szakembereinek szervezett egyhetes képzése, amelynek a Benczúr Hotel adott otthont – áll az IFKA április 18-án kiadott sajtóközleményében.

Az EVAL-INNO egy 2011 májusa és 2014 áprilisa között, 36 hónapon át zajló, a kutatás-fejlesztési és innovációs értékelési potenciál felmérését és fejlesztését célzó nemzetközi konzorciális együttműködésben megvalósuló projekt, amelyben magyar részről az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. vesz részt. Pontos címe: EVAL-INNO - Fostering Evaluation Competencies in Research, Technology and Innovation in the SEE Region, azaz EVAL-INNO - Az értékelő képességek erősítése a kutatás, a technológia és az innováció területén a közép-kelet-európai régióban.

A munka alapvető célja a kutatás-fejlesztés és innováció (KFI) értékeléséhez szükséges nemzeti és nemzetközi képességek fejlesztése az innovációhoz köthető politikák, programok, projektek feltételrendszerének javítása érdekében. A kezdeményezés egyedülálló nemcsak Magyarországon, hanem a délkelet-európai térségben is. A projekt figyelembe veszi az Európai Unióban már megvalósult vagy megvalósuló legjobb gyakorlatokat. A konzorcium további tagországai Ausztria, Görögország, Bulgária, Szerbia és Montenegró. AZ EVAL-INNO a Délkelet-Európai Nemzetek Közötti Együttműködés (SEE) keretprogramban az Európai Bizottság támogatását élvezi.

Az EVAL-INNO aktualitását az adja, hogy szorosan kapcsolódik a tavaly társadalmi egyeztetésre bocsátott Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégia azon törekvéséhez, hogy a KFI szakpolitika visszacsatolási mechanizmusai az értékelések segítségével erősödhessenek. Célja szerint az EVAL-INNO támogatást kíván nyújtani ahhoz, hogy a KFI szempontjaira tekintettel levő jelenlegi értékelési kultúra, a KFI-t meghatározó intézményi struktúra megerősödjön, a szabályozási és támogatási környezet kellően hatékonnyá váljon, és a szakpolitikai célokat az intézményrendszer meg tudja valósítani.

Ezeknek a céloknak a megvalósításához az EVAL-INNO egy speciális, értékelőknek és döntéshozóknak szervezett képzési programot alakított ki, amelynek 4 helyszín ad otthont: Bulgária, Magyarország, Szerbia és Montenegró. A 4 képzésből a szófiai márciusban, a budapesti pedig április közepén zajlott le. A többi képzésre ősszel kerül sor – mondta Dr. Nikos Sidiropoulos, az Athéni Egyetem gazdasági tanulmányokkal foglalkozó központjának tudományos munkatársa, a képzéshez tartozó munkacsomag vezetője.

Az egyhetes tréningen magyar, ukrán, szlovák és osztrák szakemberek vettek részt. A közel 30 főnyi hallgatóságot a projekt nemzetközi szakértőkből álló 12 fős oktatógárdája segítette a KFI-értékelésekkel kapcsolatos érzékenység fejlesztésében, amelynek során az első néhány nap közös képzését követően a két célcsoport külön nekik kidolgozott tematika szerint haladt tovább, a képzés utolsó részében pedig a hallgatók esettanulmányokon keresztül tesztelhették a tréning során elsajátított ismereteiket. A képzés teljes egészében ingyenes volt, az EVAL-INNO projekt támogatásával valósult meg – nyilatkozta a görög szakértő.

Az EVAL-INNO projekt a délkelet-európai térségben a KFI-értékelésekkel kapcsolatos tudatosság építését a budapesti tréningen kívül workshopokkal és konferenciákkal, a tapasztalatcserét segítő e-platformok és adatbázisok kiépítésével, valamint kísérleti értékelésekkel és értékelési standardok kidolgozásával is szolgálja – tette hozzá Dr. Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az értékelési standardok tájékoztatást adnak a tudomány, technológia és innováció (TTI) szakterületen folyó értékelések céljairól és jellemzőiről. Nemzetközileg elfogadott terminológiát és értékelési elméleti hátteret vezetnek be, segítik a felhasználókat a KFI-értékelések irányításának, folyamatának és használatának gyakorlati kérdéseiben. Az értékelési standardok kialakított, és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. honlapjáról ingyenesen is letölthető változatát osztrák, bolgár, görög, magyar, montenegrói és szerb szakértők dolgozták ki.

Az értékelés szakmai standardjai kulcsfontosságúak a délkelet-európai országok jövőbeli értékeléseinek nemzetközi színvonalú elvégzéséhez. A standardokat haszonnal forgathatják a KFI-értékeléseket megrendelő szervezetek, a KFI-értékelési tanulmányokat készítő értékelők és az értékelés alanyait jelentő programgazda szervezetek, illetve az értékelt KFI-eszközök érintettjei is – tudhattuk meg Dr. Djuro Kutlacától, a belgrádi Mihajlo Pupin Institute Kutatási és Technológiai Központjának vezetőjétől, aki a projekt egyik oktatója.

Ahogy Martin Felix Gajdusek, projektmenedzser, az EVAL-INNO-t vezető osztrák Centre for Social Innovation munkatársa a budapesti tréning során rámutatott, az EVAL-INNO ezen tevékenységeivel remélhetőleg sikerrel járul hozzá az innovációértékelési módszertan kialakításához, annak további oktatásához, valamint főleg délkelet-európai viszonylatban történő általános népszerűsítéséhez, az értékelő szakemberek, a potenciális értékelők és az értékelések megrendelőinek összekapcsolásához, illetve általánosságban a „Europe 2020” stratégia sikeréhez.