Milliárdos fejlesztésbe foghat a Greiner Bio-One Hungary Kft. Mosonmagyaróváron

2014. június 17. Beruházás | Egyéb szektorok

– Egy-másfél milliárd forintos fejlesztésre készül a Greiner Bio-One Hungary Kft., az osztrák tulajdonosok egy hónapon belül dönthetnek arról, hogy Mosonmagyaróváron vagy egy tengerentúli telephelyen lesz a beruházás – mondta Balogh László, a társaság ügyvezetője június 17-én.

A fejlesztéssel 8000-ről 10000 m2 fölé emelkedne gyártóterületük, a jelenleg 140-es létszám pedig 40-60 munkavállalóval bővülne. Az új gyáregységben elsősorban a most is a fő profilt adó petri csészéket, emellett pedig más, a laboratóriumi tevékenységeket kiszolgáló termékeket állítanának elő.

A magyarországi telephely-fejlesztés mellett szólna az alacsonyabb munkaerő-költségen kívül az is, ha sikerülne uniós és kormányzati forrásból támogatást nyerni a projekthez. A rivális helyszín előnye viszont az, hogy egy nagy piacot tudnának kisebb szállítási költséggel kiszolgálni.  A fejlesztés tervezési, engedélyeztetési munkái már folyamatban vannak, így tulajdonosi döntés esetén azonnal megkezdődhet a kivitelezés, és jövőre el is indulhatna a termelés az új üzemben jegyezte meg Balogh László.

Jóval az indulás előtt el kell kezdeni az új munkatársak toborzását, hiszen a térségben nagyon alacsony a munkanélküliség, a jövőbeni alkalmazottak több mint egyharmadát pedig szakképzettséget igénylő munkakörbe szerződtetnék.

A fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Greiner Bio-One Hungary Kft. a mintegy másfél évszázados múltra visszatekintő Greiner-csoport 1963-ban alapított egészségügyi részlegének első leányvállalata volt a vasfüggöny keleti oldalán. Az osztrák családi vállalatbirodalom tulajdonában lévő mosonmagyaróvári telephelyen kezdetben virágcserepet gyártottak, majd 1995-ben indult el a petri csésze-fröccsöntés. Ebből a termékből most évi 150-160 millió darab készül itt. Emellett termékeik adják a zárt vérvételi rendszerek hazai forgalmának mintegy kétharmadát.  A Greiner Bio-One Hungary Kft. tavalyi árbevétele 3,612 milliárd forint volt, az idei terv 3,924 milliárd forint.

MTI