Magyar potenciális beszállítókat keres a Roszatom

2013. április 26. Egyéb | Egyéb szektorok

A nukleáris, a tradicionális és a megújuló energia területén megvalósítható együttműködési lehetőségekről tájékoztatták a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern képviselői a beszállítás iránt érdeklődő magyar vállalkozásokat április 25-én, Budapesten.

Az együttműködési lehetőségekről rendezett konferencián 150 magyar vállalkozásnak mutatták be a cég vezetői a Roszatom projektjeit, amelyekbe lehetőség van üzleti partnerként bekapcsolódni, továbbá ismertették szakmai elvárásaikat. Bács Zalán, a Roszatom nemzetközi tevékenységével foglalkozó szervezet, a Rusatom Overseas magyarországi fióktelephelyének vezetője a konferenciát követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelentős érdeklődés volt az orosz projektekbe való magyar beszállítás iránt, a részt vevő hazai vállalkozások 60 kérdésből álló kérdőívet kaptak többek között a cég tevékenységének, pénzügyi stabilitásának, kompetenciájának felmérésére.

Bulat Nurejev, a Rusatom Overseas alelnöke hangsúlyozta, jelentős potenciál van a magyar cégek és az orosz atomenergetikai konszern közötti együttműködésben, amit a közös célok mentén ki lehet használni. A partnerek kiválasztására jelentős figyelmet fordítanak. Amint Borisz Arszejev, a Rusatom Overseas ügyvezető alelnöke a konferenciáról kiadott közleményben hangsúlyozta, készek arra, hogy a magyar beszállítókat ne csupán a magyarországi és a közép- és kelet-európai projektjeikbe vonják be, hanem a Roszatom csoport a világ minden részére kiterjedő beruházásaiba is.

A Rusatom Overseas közleménye szerint, amennyiben a magyar kormány versenytárgyalást hirdet a Paksi Atomerőmű 5. és 6. blokkjának megépítésére, a Roszatom előkészíti ajánlatát, kész arra, hogy a lehető legnagyobb számban vonjon be helyi gyártókat a projektbe. Az előzetes értékelés alapján a helyi beszállítás mértéke meghaladhatja a 30%-ot.

MTI