Levegő hajtású járművek versenyeztek Kecskeméten

2014. szeptember 16. Egyéb | Autóipar

Immár harmadik alkalommal rendezte meg a sűrített levegővel hajtott járművek gálafutamát Kecskemét főterén a Kecskeméti Főiskola. A szeptember 6-i esemény a fő támogatója a világ egyik vezető pneumatikai megoldásokat szállító gyártója, az AVENTICS magyarországi leányvállalata volt.

Tizenhat felsőoktatási intézmény mérnökhallgatói mérték össze tudásukat, valamint az általuk tervezett és épített járművek képességeit gyorsulási és gyorsasági futamokon. A csapatok ugyanolyan felkészülten és izgatottan érkeztek a rendezvényre, mint ahogyan az egri nemzetközi pneumobil versenyre szoktak.

 

 

A látogatókat reggel Szemereyné Pataki Klaudia polgármesteri feladatokkal megbízott alpolgármester asszony, dr. Belina Károly professzor, a Kecskeméti Főiskola dékánja, és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár köszöntötte. A főiskola dékánja és az államtitkár, valamint Hegymegi István a rendezvény névadó támogatója, az AVENTICS magyarországi kereskedelmi vezetője a megnyitó után elsőként próbálta ki a pályát nagy teljesítményű gokartokkal. A későbbiekben is megfordultak a pályán az elektromos járművek, hiszen a támogatókat egy kis szórakozásra invitálva megmérettettek a támogatói futam keretén belül, melyet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi és kontrolling részlegének igazgatója nyert meg. Mind a pneumobil csapatok, mind az elektromos gokartot kipróbálóknak nehézséget okozott a null kilométer kő körül kialakított trükkös kanyar, melyet a márvány térkő borítás is nehezített. A gumifal többször is jó szolgálatot tett, feladatot adva a pályabíróknak.

 

 

A futamok mellett a látogatók megismerkedhettek a Kecskeméti Főiskola duális képzési partnereivel, akik kiállítóként mutatták be tevékenységüket. A névadó főszponzor Aventics Pneumatikai Kft. mellett megjelent a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft., a Knott Autóflex Kft., a KUKA Robotics Hungária Ipari Kft., a Doherty Hungary Kft., az Eckerle Industrie Kft., a CabTec Kft., a Linamar Hungary Zrt., a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. és a Brammer Magyarország Kft.


A gyorsasági (kör)verseny eredménye:

1. Kakukktojás (BME)
2. Műszakik Pneumobil Team (BME)
3. Tandofer (KEFO)

Gyorsulási verseny eredménye:

1. Kakukktojás (BME)
2. Diff-Air (SZTE)
3. Pepp-Air (SZTE)

Támogatói futam eredménye:

1. Ekkehard Philip - Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. - pénzügyi és kontrolling részleg igazgató
2. Pribék András - Doherty Kft. - műszaki igazgató
3. Szeleczkei Csaba - Phoenix Mecano Kecskemét Kft. - mérnök munkatárs