Kutatóközpontot avattak fel Karcagon

2015. október 19. Beruházás | Egyéb szektorok

Csaknem 3 milliárd forintból épült, PET-palackok teljes újrahasznosítását szolgáló innovációs kutatóközpontot avattak fel ünnepélyes keretek között a Karcagi Ipari Parkban október 16-án.

– A beruházás 70%-át, 1,99 milliárd forintot, az Új Széchenyi Terven belül elnyert uniós támogatásból finanszírozta  a beruházó Recy-Pet Hungária Kft., a cég főtevékenységként hulladék újrahasznosításával foglalkozik – mondta az eseményen Plutzer Tamás, a Recy-Pet Hungária Kft. tulajdonosa.

– A  projekt célja a PET-palackba csomagolt ásványvíz és üdítőitalok iránti folyamatos keresletnövekedéssel járó környezeti terhelés minimálisra csökkentése, illetve hogy hosszú távon akár 100%-ban is lehetséges legyen az élelmiszeripar csomagolásakor keletkező PET műanyaghulladék, mint másodnyersanyag újrahasznosítása – tette hozzá.

– Magyarországon egyedülálló, 21. századi, magas színvonalú beruházás jött létre Karcagon, amely elsőként képes hazánkban teljes mértékben újrahasznosítani a kidobott PET-palackokat és azokból olyan anyagot előállítani, amelyből ismételten élelmiszeripari minőségű alapanyag, vagyis regranulátum készíthető – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

– Csak Magyarországon évente 1,4-1,6 milliárd PET-palack hulladék keletkezik, amelynek jelenleg alig 20%-át hasznosítják újra az országban, egy része külföldre kerül. A beruházás azért is kiemelkedő, mert enyhíti az importfüggőséget, csökkenti a környezetterhelést, fontos szerepet játszik a kutatásfejlesztésben és új munkahelyeket teremt – emelte ki a miniszter.

Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy a beruházás 50 új munkahelyet teremtett, jelenleg félszázan dolgoznak a Recy-Pet Hungária Kft.-nél. – Az idén nyár végén kezdődő 3 éves fenntartási időszak után a tervek szerint a cég megduplázza a termelést és a munkahelyek számát is – fogalmazott.

Fazekas Sándor hangsúlyozta: a beruházás jól illeszkedik a kormány fejlesztési terveihez, a környezetvédelmi kormányzati politikához, ezért is támogatták azt, a Karcagi Ipari Park Ökoparkjában ehhez hasonló beruházásokra van szükség.

Plutzer Tamás, a Recy-Pet Hungária Kft. tulajdonosa szólt arról, hogy a projekt során 26 500 m2-es telken épült fel a 4638 m2-es nettó alapterületű, kétszintes Food-Grade Élelmiszeripari PET Műanyaghulladék Újrahasznosító Innovációs Központ. – A szelektíven összegyűjtött műanyaghulladékot a karcagi Recy-Pet üzemben bezúzzák, megtisztítják, és fröccsöntéssel regranulátumot készítenek belőle. A regranulátum a palackgyártás jelenlegi alapanyagát, a szűz granulátumot hivatott kiváltani, amelyet nagyrészt külföldről importálnak Magyarországra, jelentős mértékben kiszolgáltatva ezzel a termelést a nemzetközi piacnak, a gazdasági viszonyoknak – tette hozzá.

– Kezdetben 10 000 tonna alapanyagot dolgoznak fel, az üzem óránként 1000 kilogramm PET-palackot képes bedarálni, és éves szinten körülbelül 7000-8000 tonna regranulátum gyártására alkalmas. Az előállított regranulátumot elsősorban az ásványvíz, üdítő- és energiaital-, valamint ecetgyártó Aquarius-BUSZESZ csoport vásárolja, illetve használja majd fel termékei csomagolásához – számolt be a tulajdonos.

– Tervezik azt is, hogy a projekt során egy, az akkreditálási feltételeknek megfelelő fejlesztési és minőségbiztosítási laboratórium jöjjön létre. A központ akár kihelyezett képzésekre is alkalmas lesz, és egyetemi képzések helyszínéül is szolgálhat. A beruházást végző cég már korábban szerződést írt alá a Budapesti Műszaki Egyetem polimertechnika tanszékével – mondta el Plutzer Tamás.

A beszédek után szalagátvágás következett, majd Koncz Tibor, a karcagi református egyházközség vezető lelkésze megáldotta a gépsort, amelyet egy gombnyomással Fazekas Sándor miniszter indított be.

MTI