Krízishelyzet-szimuláció Százhalombattán

2015. május 21. Egyéb | Egyéb szektorok

Vészhelyzet-szimulációt tartott a MOL, a Petrolszolg és a FER Tűzoltóság Százhalombattán.

 

A MOL, a Petrolszolg Kft. és a FER Tűzoltóság szakemberei vasúti baleset szimulációt tartottak Százhalombattán – áll a cég május 20-án kiadott sajtóközleményében. A szakemberek egy cseppfolyós PB-gázt szállító tartálykocsi szervezett vészhelyzeti mentése során mutatták be az Európában egyedülálló gyorsasággal bevethető mobil vészátfejtő rendszert.  A vállalat szakemberei két év alatt közel 120 millió forintért fejlesztették ki a berendezést, amely már éles helyzetben is jól szerepelt. Alkalmazásával a közelmúltban közel 50 tonna robbanásveszélyes cseppfolyós gázt távolítottak el egy sérült tartálykocsiból, ezzel megvédve Miskolc környékét a balesettől. 

A mobil vészátfejtő rendszert a MOL és a FER szakemberei fejlesztették ki a Katasztrófavédelem folyamatos támogatása mellett. A Százhalombattán állomásozó berendezés egyedülálló a régióban, de még Európában sincs ilyen komplex rendszer. Legnagyobb előnye, hogy gyorsabb mentést tesz lehetővé, mint más gázátfejtő eszközök, s a baleset helyszínére szállítva szinte bárhol bevethető. A fejlesztés két évig tartott, és közel 120 millió forintjába került a MOL-nak.

A berendezés első éles bevetése április elején volt. Ekkor a miskolci rendező pályaudvaron felborult egy izobutánt szállító vasúti tartálykocsi. A baleset kora reggel történt a miskolci rendező pályaudvaron. A mentést az OKF felkérésére a MOL és a FER Tűzoltóság a Petrolszolg Kft.-vel együttműködve végezte. Az elhárítás során bevetették a vészátfejtő rendszert, a mentésnek köszönhetően elhárult a veszély.

– A biztonságra nagyon komoly hangsúlyt fektetünk. Azon dolgozunk, hogy minél innovatívabb eszközöket és módszereket dolgozzunk ki, amelyek segítségével a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban tudunk elhárítani minden veszélyt. Erre jó példa az Európában is egyedülálló gáz vészátfejtő rendszerünk, mobilitásának köszönhetően az egész ország területén megvédhetjük a lakosságot – nyilatkozta Pethő Zsolt, a MOL Magyarország Kereskedelem és Feldolgozás ügyvezető igazgatója.