Idén is növekedhet a hazai vegyipari ágazat

2014. október 9. Egyéb | Egyéb szektorok

Környezetvédelmi és biztonságtechnikai konferenciát tart a Magyar Vegyipari Szövetség október 8-i kezdettel Egerben.

A tavalyi év után idén is bizakodásra okot adó teljesítmény tapasztalható a hazai vegyiparban, ugyanis az év első felében a vegyi anyagok és termékek gyártásának bővülése elérte a 6,2%-ot. Az iparág számára azonban a gazdasági teljesítményen kívül egyre hangsúlyosabb kérdés a biztonsági és környezetvédelmi szabályok betartása. Ezt elősegítendő, a Magyar Vegyipari Szövetség idén elindította a Felelős Gondoskodás tanúsítási programját.

– Meglehetősen jó évet zárt tavaly a hazai vegyipar, hiszen 2013-ban európai összehasonlításban és a magyar nemzetgazdasági teljesítményhez képest is kimagasló, 6,4%-os növekedést produkált. A vegyipari társaságok összesített nettó árbevétele tavaly közel 1400 milliárd forint volt. A meghatározó jelentőségű petrolkémiai ipar 20%-kal növelte termelését és értékesítését egyaránt – hangzott el az iparági visszatekintés a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) kétnapos Környezetvédelmi és Biztonságtechnikai Konferenciájának alkalmából.

A magyarországi vegyipar teljesítményének idei alakulásáról Klement Tibor, a Mavesz elnöke, a BorsodChem igazgatója elmondta, hogy a tavaly elindult folyamatok az idei évben is éreztetik hatásukat, a kedvező trend folytatódni látszik. –A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentésének adatai szerint a vegyi anyagok és termékek gyártása az első fél évben mintegy 6,2%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ez az adat mindenképpen bizakodásra ad okot, remélhetőleg idén a tavalyihoz hasonló növekedést produkál az ágazat, így a válság kezdete óta már a második alkalommal zárhatunk pluszban – tette hozzá a szakember a konferencia nyitányaként.

Az iparág lehetőségeiről szólva elhangzott, hogy átgondolt iparfejlesztési stratégiával, ésszerűbb, kevésbé bürokratikus, ténylegesen vállalkozásbarát szabályozási környezetben, a hazai lehetőségek céltudatos hasznosítása alapján jelentősen bővíthető a magyar vegyipar portfóliója. A vállalkozóbarát környezet kialakítása mellett a további sikeres működés érdekében a Mavesz kiemelt törekvése a szabályozási környezet, különösen az EU jogalkotásán alapuló hazai környezetvédelmi és iparbiztonsági szabályozás javítása.

A Szövetség hagyományos, immár 21. alkalommal megrendezett konferenciáján is ezek a célok állnak a fókuszban, ugyanis az iparág érdekei azt szolgálják, hogy az egészség- és környezetvédelmi, valamint az iparbiztonsági szabályozások területén meg kell szabadulni a felesleges, jellemzően adminisztratív és bürokratikus terhektől a versenyképesség javítása érdekében, valamint növelni kell a hatósági szakértők gyakorlati szakmai ismeretének szintjét.

Ennek megfelelően a konferencián az előadók környezetvédelmi és biztonságtechnikai aktualitásokról szólnak. Szó esik többek között hulladékgazdálkodással kapcsolatos, az ipart érintő várható jogszabályokról és módosításokról; a 2015. január 1-től életbe lépő új adatszolgáltatási rendszer sajátosságairól a hulladékgazdálkodásban; munkabiztonságról, a súlyos ipari balesetek megelőzéséről szóló jogszabályi változásokról; a vízgazdálkodási szabályok aktualitásairól; valamint a veszélyes áruk szállításáról is. A konferencián visszatérő téma a REACH (a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről és engedélyezéséről szóló) EU-rendelet aktualitás kérdéseinek megvitatása.

A Magyar Vegyipari Szövetség a folyamatos információcserén és a felvilágosításon túl az iparág a környezetvédelmi, munkavédelmi és iparbiztonsági teljesítmény növelése mellett is elkötelezte magát, így az elnökség 2013-ban úgy dön­tött, hogy a szövetség tagjai számára nyújtott szolgáltatásként megteremti a Felelős Gondoskodás (Responsible Care) program keretében független tanúsítási eljá­rás alkalmazásának lehetőségét. Azok a vegyipari vállalkozások, amelyek eleget tesznek a program által támasztott követelmények­nek, szigorú egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi átvilágítást követően „Felelős Gondoskodás” tanú­sítványt kaphatnak a Szövetségtől.