Húsz éve a legmagasabb

2016. november 2. Egyéb | Egyéb szektorok

Az október havi beszerzésimenedzser-index (BMI) 0,2 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberi 57,2 százalékosnál, de a legmagasabb októberi értéket az idén mérte 1995 óta a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT), ami egyben az elmúlt egy év második legmagasabb értéke. A korábbi években az október átlag alatti hónap volt, az elmúlt három évben 53,4 százalékos átlaggal – közölte a társaság november 2-án.

A beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 pont feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 pont alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. A válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tapasztalt bővülés üteme az idei év második legerősebbike, egyelőre kitart a szeptemberi lendület – közölte az MLBKT.

A termelési mennyiség indexe nőtt a szeptemberi értékéhez képest, immár tízedik hónapja emelkedik és 1995 óta nem volt magasabb az index értéke októberben.

A foglalkoztatottsági index, az elmúlt hónaphoz hasonlóan, októberben is emelkedésre utal, ebben az évben már hatodszor. Ugyanakkor az index értéke alacsonyabb lett szeptemberhez képest, de 50,0 pont fölött maradt, és az ötödik legmagasabb októberi 1995 óta.

Az új rendelések indexe enyhén tovább növekedett, 50,0 pont felett maradt, az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték a legmagasabb októberi 1995 óta.

Az októberi szállítási átfutási idő hosszabb lett szeptemberhez képest, és az ütem erősödött, az index értéke tovább távolodott az 50,0 ponttól. A korábbi októberi értékeket nézve az idei a harmadik legalacsonyabb érték, az index értéke pedig szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben.

A vásárolt készletek második hónapja bővülnek, de gyengébb ütemben. Az idei októberi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a negyedik legnagyobb októberi.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent szeptemberi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva, továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb októberi adat. A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően hatodik hónapja magasabbak.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke enyhén csökkent szeptemberhez képest, de továbbra is 50,0 pont felett maradt, tizedszer jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.

A másik külpiaci mutató, az exportindex emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött van, jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év, 2014. december és 2015. július kivételével, növekedést hozott, a legújabb trend már tizenöt hónapja tart – közölte a MLBKT.

MTI