Gyárbővítés Veszprémben

Cimkék: beruházás gyártás. munkahelyteremtés járműipar Maxon Motor Hungary Kft. motor

Mintegy 4,2 milliárd forintos beruházással bővíti veszprémi elektromotor gyárát a svájci Maxon magyarországi leányvállalata, a Maxon Motor Hungary Kft., a beruházás 102 új munkahelyet teremt – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesten október 3-án tartott sajtótájékoztatón. A beruházáshoz a magyar kormány 1 milliárd ötvenmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A cég Veszprémben 900 négyzetméteres új termelőcsarnokot épít, ahol bevezetik a precíziós fröccsöntés új technológiáját, és a Maxon Motor gyártóeszközeinek fejlesztőrészlege is ide, Magyarországra kerül. A veszprémi gyártóközpontban előállított elemek jelentős részét a NASA-nak fogják szállítani, és azokat a következő Mars-szondák elektromotorjaiban fogják használni.

Szijjártó Péter kiemelte: a beruházás magyar mérnökök számára lehetőséget ad, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi űrtechnológia-iparba, a magyar kis-, és középvállalkozásoknak pedig arra, hogy magas technológiai színvonalú termelési-fejlesztési tevékenység beszállítóivá váljanak.

– Magyarországon a gépipar teljesítménye az első hét hónapban 5%-kal nőtt, termelési értéke meghaladta a 8500 milliárd forintot. Az ágazatban dolgozók létszáma 6%-os növekedéssel meghaladta a 377 ezret, ami jól kifejezi a gépipar kapacitásainak folyamatos növekedését – tette hozzá a miniszter, aki köszönetet mondott a cégnek, hogy a legfejlettebb technológiát jelentő beruházását Magyarországra hozta, és ezzel az ország felkerült az űripar térképére.

Peter Grütter, a Maxon Motor termelési és műszaki ügyvezető igazgatója arról tájékoztatott, hogy a 2001-ben alapított telephelyen 2002-ben indult a termelés, 300 négyzetméteren. Az elmúlt 15-16 évben a gyárat több lépésben bővítették, jelenleg már 40 000 négyzetméteres területen 14 000 négyzetméteres épületben folyik a gyártás. A cég évi egymillió terméket gyárt, és 380 dolgozót foglalkoztat.

A Maxon Motor Hungary Kft. főtevékenysége villamos motorok, áramfejlesztők gyártása, ezen belül az egyenáramú villamos motorok és részegységeinek gyártása, szerelése. Magyarország mellett Svájcban, Németországban, Dél-Koreában, Hollandiában,illetve az Egyesült Államokban vannak telephelyei. Ezzel a fejlesztéssel a magyarországi lehet a legnagyobb telephely.

(Forrás: MTI)

Keresés
Kövessen minket facebookon