Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot indít a kormány

2013. november 13. Gyártás | FMCG

Élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-programot hirdet meg az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 6 milliárd forintos keretösszeggel, 2014. június 30-áig történő hitelszerződés-kötési lehetőség biztosításával – az erről szóló kormányhatározat november 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

A hitelprogramot az élelmiszer-ipari vállalkozások számára maximum 6 éves lejárattal, azon belül maximum 3 éves türelmi idővel, minimum 5 millió, maximum 500 millió forint hitelösszeggel hirdeti meg az MFB. A hitelt a többi között húsfeldolgozással és -tartósítással, húskészítmény gyártásával, gyümölcs és zöldség feldolgozásával, gyümölcslé, tejtermék, malomipari termék, tésztafélék és fűszerpaprika gyártásával, illetve szőlőbor termelésével foglalkozó vállalkozások vehetik igénybe forgóeszközök finanszírozására, valamint élelmiszer-ipari célú forgóeszközhitel kiváltására.

Az egy vállalkozás által az MFB agrár forgóeszközhitel-program, valamint az élelmiszer-ipari forgóeszközhitel-program keretében felvett hitelek együttes összege nem haladhatja meg az 500 millió forintot. A hitelintézetek által felszámítható kamatfelárat a vidékfejlesztési miniszter bevonásával határozzák meg.

A kormányhatározat értelmében a vidékfejlesztési miniszter a hitelprogram keretében hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozások esedékessé váló kamatfizetéséhez legfeljebb 50%-os mértékű, maximum évi 4 százalékpont kamattámogatást biztosít. Emellett intézkedik annak érdekében, hogy a vállalkozás a kamattámogatás figyelembevétele nélkül számított teljes kamatnak a hitelintézet számára történő megfizetését követően, a kamatfizetésről kapott igazolás alapján benyújtott kérelemmel kezdeményezze a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál a kamattámogatás kifizetését. A határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

MTI