Egyre kiegyensúlyozottabb az ipari termelés szerkezete

2015. október 9. Egyéb | Egyéb szektorok

Egyre kiegyensúlyozottabb az ipari termelés szerkezete, a hagyományosan jól teljesítő járműipar mellett a gyógyszer- és az élelmiszeripar segítette a külkereskedelmet augusztusban – mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára október 9-én az M1 aktuális csatornán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataira reagálva.

A KSH azt közölte, hogy augusztusban a kivitel és a behozatal euróban számolt értéke egyformán 6,2%-kal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest. A kereskedelmi aktívum 459 millió euró volt, 25 millióval több, a tavaly augusztusinál.

– Nem mutatnak jelek arra, hogy lassulna a magyar ipar, a beruházások idén is folytatódnak, új üzemeket, új gyártósorokat adnak át – emelte ki Marczinkó Zoltán István.

– A statisztikák szerint csaknem 500 ezerrel dolgoznak többen Magyarországon, mint 2010-ben. A foglalkoztatottak száma 4,2 millióra nőtt a múlt hónapban, ezeknek az embereknek a pluszteljesítménye megjelenik a magyar exportban is – ismertette a helyettes államtitkár.

– A magyar munkaerő ár-érték arányban az egyik legjobb Európában, hasonlóan a visegrádi négyek országainak többségéhez, ami hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország továbbra is vonzó befektetési központ legyen – tette hozzá.

MTI