Biztatóak az ipari termelési kilátások az elemzők szerint

Cimkék: autóipar elemzés gazdaság gyártás járműipar kimutatás KSH növekedés statisztika termelés válság

Bár a január 8-án közölt tavaly novemberi ipari termelési adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak, a kilátások biztatóak, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek a TakarékBank és az Erste elemzője szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 8-án közzétett előzetes adatai szerint az ipari termelés 3,5%-kal haladta meg tavaly novemberben a megelőző év azonos időszakit. A munkanaphatástól megtisztított index 5,8%-os növekedést jelzett tavaly novemberben, amely megközelíti az előző havi, 6%-os bővülést. Az előző hónaphoz képest 0,5%-kal csökkent az ipari termelés novemberben a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint az ipari termelést a járműgyártás növekedésének lassulása fékezte. Ennek ellenére a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt – emelte ki a szakember az MTI-hez eljuttatott kommentárjában. Megjegyezte, hogy decemberben igen jelentős javulás látszott az európai autópiacokon.

A kilátásokat nézve biztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúraindikátorok a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. A belső kereslet ugyancsak élénkült a tavalyi év utolsó hónapjaiban, amit alátámasztanak a várakozásoknál lényegesen jobb kiskereskedelmi adatok is, és biztatóak az ipar megrendelési adatai – fűzte hozzá. Suppan Gergely szerint idén az autóipari kapacitások további felfutásával, az év közben belépő újabb feldolgozóipari kapacitásokkal, valamint a tavalyihoz képest jóval kedvezőbb külső és belső keresleti kilátásokkal 6%-ra gyorsulhat az ipar kibocsátásának növekedése a tavalyra várt közel 2%-os növekedéshez képest.

Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője elmondta, hogy a vártnál gyengébben alakult a novemberi ipari termelés. Saját előrejelzésük a nyers adatokra 3,3%-os, a kiigazítottakra 6,9%-os növekedést jelzett előre 2012 azonos időszakához képest. Egyetértett azzal, amit a KSH is hangoztatott, miszerint az autóipari teljesítmény mérséklődése, és ezzel összefüggésben az ipari export kisebb visszaesése okozta a vártnál kisebb növekedést. A szakértő a most közölt előzetes ipari termelési adatok alapján azt valószínűsíti, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék (GDP) 0,8%-kal nőtt, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon