Biztatóak az ipari termelési kilátások az elemzők szerint

Cimkék: autóipar elemzés gazdaság gyártás járműipar kimutatás KSH növekedés statisztika termelés válság

Bár a január 8-án közölt tavaly novemberi ipari termelési adatok a vártnál kedvezőtlenebbül alakultak, a kilátások biztatóak, a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek a TakarékBank és az Erste elemzője szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) január 8-án közzétett előzetes adatai szerint az ipari termelés 3,5%-kal haladta meg tavaly novemberben a megelőző év azonos időszakit. A munkanaphatástól megtisztított index 5,8%-os növekedést jelzett tavaly novemberben, amely megközelíti az előző havi, 6%-os bővülést. Az előző hónaphoz képest 0,5%-kal csökkent az ipari termelés novemberben a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint az ipari termelést a járműgyártás növekedésének lassulása fékezte. Ennek ellenére a következő hónapokban elsősorban a járműgyártás adhat további lendületet az ipari termelésnek, részben az autópiaci kilátások javulása, részben a hazánkban létesített autóipari kapacitások felfutása miatt – emelte ki a szakember az MTI-hez eljuttatott kommentárjában. Megjegyezte, hogy decemberben igen jelentős javulás látszott az európai autópiacokon.

A kilátásokat nézve biztatónak nevezte, hogy az európai és a német konjunktúraindikátorok a kilábalás irányába mutatnak, így a külső kereslet élénkülése várható. A belső kereslet ugyancsak élénkült a tavalyi év utolsó hónapjaiban, amit alátámasztanak a várakozásoknál lényegesen jobb kiskereskedelmi adatok is, és biztatóak az ipar megrendelési adatai – fűzte hozzá. Suppan Gergely szerint idén az autóipari kapacitások további felfutásával, az év közben belépő újabb feldolgozóipari kapacitásokkal, valamint a tavalyihoz képest jóval kedvezőbb külső és belső keresleti kilátásokkal 6%-ra gyorsulhat az ipar kibocsátásának növekedése a tavalyra várt közel 2%-os növekedéshez képest.

Gabler Gergely, az Erste vezető elemzője elmondta, hogy a vártnál gyengébben alakult a novemberi ipari termelés. Saját előrejelzésük a nyers adatokra 3,3%-os, a kiigazítottakra 6,9%-os növekedést jelzett előre 2012 azonos időszakához képest. Egyetértett azzal, amit a KSH is hangoztatott, miszerint az autóipari teljesítmény mérséklődése, és ezzel összefüggésben az ipari export kisebb visszaesése okozta a vártnál kisebb növekedést. A szakértő a most közölt előzetes ipari termelési adatok alapján azt valószínűsíti, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék (GDP) 0,8%-kal nőtt, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 2%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon