Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére számít az idén

Cimkék: autóipar autópiac bővítés értékesítés gépkocsi gyár gyártás járműipar kapacitásbővítés kereskedelem kereslet növekedés Opel termelés

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére és a személyautó-eladásokban elért első helyének megtartására számít az idén – közölte az MTI január 21-én.

Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója a 2013-as évet értékelve újságíróknak megerősítette, a márkának tavaly már 3. éve sikerült megőriznie vezető pozícióját a személyautó-értékesítésben. Az eredménynek jelentőséget ad, hogy  ebben az évben már nem forgalmazták a korábbi évek sikermodelljét, az eladások 30%-át adó Astra Classicot.

Az Opel tavaly 6120 személyautót adott el Magyarországon, a 2012-es eladásoknál 210 darabbal többet, nem számítva bele az Országos Rendőr-főkapitányság megrendelésére akkor gyártott 1250 Astra Classicot. Ez 10,9%-os piaci részesedést biztosított a személyautóknál 2013-ban, miközben a kishaszonjárművekkel együtt számított piacon 10% körül áll a márka, 6726 eladott kocsival.

Amint Koncz Gábor megjegyezte, néhány márkánál jelentős szerepet játszik a reexport, ami torzítja a statisztikát. Az Opel ebben a tevékenységben passzív, nem érdeke, hogy külföldi kereskedőknek értékesítsen, akik a Magyarországon regisztrált autót azonnal kivonják a forgalomból, és külföldre szállítják extraprofit reményében. Az ügyvezető igazgató nem számít arra, hogy a következő időszakban árrendeződne a flottavásárlások súlya az értékesítésben, amely a magyar piacon jelenleg meghaladja a 70%-ot.

Solt Tamás, a szentgotthárdi Opel gyár igazgatója arról számolt be, hogy a két nagyobb motorcsalád tavalyi bevezetése után az idén év közepén elindítják a kis benzinmotorok sorozatgyártását, a próbagyártások már meg is kezdődtek. Az idei évtől pedig az 1,6-os dízel- és benzinmotorok újabb változatai – összesen 20 új motorvariáns – is készül a korszerű Flex gyárban.  Folytatódnak a tavaly februárban bejelentett 130 millió eurós kapacitásbővítés előkészületei is, amelynek keretében a Flex gyár területe további 1600 m²-rel bővült. A terveknek megfelelően már a géptelepítések folynak, az új gyárrészt az év első felében adják át.

Az igazgató jelezte, hogy Szentgotthárdon a gyár teljes létszáma tavaly decemberben már elérte az 1000-et, az idén pedig közel 400 új munkatárs felvételét tervezik. Az Opel Magyarország adatai szerint Szentgotthárdon tavaly a február óta üzemelő Flex gyárban termelt 14 000 motor mellett a Family1-es motorgyár 340 000 motort állított elő, ezek mintegy 70%-át a tengerentúlon értékesítették. A jövő évben az összdarabszám 10%-os növekedése várható, azaz a két gyár együttesen közel 400 000 darab motort állít majd elő.

MTI

Keresés
Fókuszban
Ezért van ennyi kamion az utakon
Társaival hosszú sorokban araszol az autópályán, átlagosan 68 kilométer per óra sebességgel halad, havonta huszonegyszer teszi meg a Budapest–Debrecen– Budapest távolságot, és 27 liter üzemanyagot fogyaszt 100 kilométeren.
Tovább »
DACHSER DIY-Logistics
Logisztikai szakértelem az építőipari, do-it-yourself, barkács- és kertészeti áruházakhoz.
Tovább »
Kövessen minket facebookon