Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére számít az idén

Cimkék: autóipar autópiac bővítés értékesítés gépkocsi gyár gyártás járműipar kapacitásbővítés kereskedelem kereslet növekedés Opel termelés

Az Opel a magyarországi autópiac bővülésére és a személyautó-eladásokban elért első helyének megtartására számít az idén – közölte az MTI január 21-én.

Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója a 2013-as évet értékelve újságíróknak megerősítette, a márkának tavaly már 3. éve sikerült megőriznie vezető pozícióját a személyautó-értékesítésben. Az eredménynek jelentőséget ad, hogy  ebben az évben már nem forgalmazták a korábbi évek sikermodelljét, az eladások 30%-át adó Astra Classicot.

Az Opel tavaly 6120 személyautót adott el Magyarországon, a 2012-es eladásoknál 210 darabbal többet, nem számítva bele az Országos Rendőr-főkapitányság megrendelésére akkor gyártott 1250 Astra Classicot. Ez 10,9%-os piaci részesedést biztosított a személyautóknál 2013-ban, miközben a kishaszonjárművekkel együtt számított piacon 10% körül áll a márka, 6726 eladott kocsival.

Amint Koncz Gábor megjegyezte, néhány márkánál jelentős szerepet játszik a reexport, ami torzítja a statisztikát. Az Opel ebben a tevékenységben passzív, nem érdeke, hogy külföldi kereskedőknek értékesítsen, akik a Magyarországon regisztrált autót azonnal kivonják a forgalomból, és külföldre szállítják extraprofit reményében. Az ügyvezető igazgató nem számít arra, hogy a következő időszakban árrendeződne a flottavásárlások súlya az értékesítésben, amely a magyar piacon jelenleg meghaladja a 70%-ot.

Solt Tamás, a szentgotthárdi Opel gyár igazgatója arról számolt be, hogy a két nagyobb motorcsalád tavalyi bevezetése után az idén év közepén elindítják a kis benzinmotorok sorozatgyártását, a próbagyártások már meg is kezdődtek. Az idei évtől pedig az 1,6-os dízel- és benzinmotorok újabb változatai – összesen 20 új motorvariáns – is készül a korszerű Flex gyárban.  Folytatódnak a tavaly februárban bejelentett 130 millió eurós kapacitásbővítés előkészületei is, amelynek keretében a Flex gyár területe további 1600 m²-rel bővült. A terveknek megfelelően már a géptelepítések folynak, az új gyárrészt az év első felében adják át.

Az igazgató jelezte, hogy Szentgotthárdon a gyár teljes létszáma tavaly decemberben már elérte az 1000-et, az idén pedig közel 400 új munkatárs felvételét tervezik. Az Opel Magyarország adatai szerint Szentgotthárdon tavaly a február óta üzemelő Flex gyárban termelt 14 000 motor mellett a Family1-es motorgyár 340 000 motort állított elő, ezek mintegy 70%-át a tengerentúlon értékesítették. A jövő évben az összdarabszám 10%-os növekedése várható, azaz a két gyár együttesen közel 400 000 darab motort állít majd elő.

MTI

Keresés
Kövessen minket facebookon