Az e-útdíj indulásának költségeire átcsoportosításokat hajtott végre a kormány

2013. június 18. Egyéb | Egyéb szektorok

A kormány határozott arról, hogy az e-útdíj rendszer működtetésének induló költségeihez a szükséges költségvetési forrásokat biztosítja, és ennek érdekében a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból előirányzat-átcsoportosításokat hajt végre. Az erről szóló határozatot a Magyar Közlöny legújabb, június 17-én megjelent száma tette közzé.

A határozat szerint a kormány a Széll Kálmán Terv kiterjesztése keretében megvalósítandó egyes intézkedésekről szóló kormányhatározatban foglaltak megvalósítása érdekében, az államháztartásról szóló 2011. évi törvény vonatkozó bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, az e-útdíj rendszer működtetésének induló költségeit összesen 6 milliárd forint összegben megelőlegezi.

Ennek érdekében a kormány elrendelte, hogy – elszámolási, a fel nem használt rész tekintetében visszatérítési kötelezettséggel – a 2013. évi központi költségvetésről szóló törvénynek a Belügyminisztériumról szóló fejezetében a rendőrség javára 2 milliárd forintot, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetben az e-útdíj rendszer működtetése és kapcsolódó feladatok jogcímcsoport javára 4 milliárd forintot csoportosítsanak át.

Az egyszeri átcsoportosítást a Miniszterelnökség fejezet, rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére kell végrehajtani, mégpedig azonnali hatállyal. Ennek a felelőse a nemzetgazdasági miniszter. Az elszámolási és a visszatérítési kötelezettség tekintetében a belügyminiszter és a nemzeti fejlesztési miniszter a felelős, ennek határideje 2013. november 30.

MTI