Átadták a Polifoam Kft. új üzemét Budapesten

2014. május 21. Beruházás | Egyéb szektorok

Átadták a habgyártással foglalkozó Polifoam Kft. új, 3000 négyzetméteres üzemcsarnokát és raktárait, a japán tulajdonú cég gyártóterülete a kétmillió eurós beruházással 14500 négyzetméterre bővült – jelentette be a kft.-t tulajdonló Trocellen csoport vezérigazgatója sajtótájékoztatón május 19-én Budapesten.

Az idén 30 éves első japán-magyar vegyesvállalat üzemcsarnokában autóipari termékek gyártásához használt hőformázó gépeket állítottak üzembe, a beruházás tavaly ősszel kezdődött. A Polifoam Kft. a fejlesztések eredményeképpen az elmúlt 2 évben 70 új munkahelyet teremtett, jelenleg több mint 200 dolgozója van.

– A japán tulajdonos további, 2,5 millió eurós beruházásával Budapesten egy 40 fős kutatás-fejlesztési (K+F) központot hoztunk létre, ahol műanyaghab fejlesztésébe kezdtünk. A két, összesen 4,5 millió eurós beruházás a magyar cégeknek a termelésben és a K+F-ben is újabb növekedési lehetőséget biztosít a következő évtizedekben. A Polifoam az elmúlt 3 évben megtízszerezte a nyereségét, ami 2013-ban meghaladta a 2 millió eurót – mondta Takács József.

A kémiailag térhálósított polietilén habból készülő, csoport szinten több mint 1000 féle terméküket különböző iparágak részére gyártják, a legjelentősebb az autóipar. A Polifoam Kft. több mint 100 féle terméket gyárt, amelyeket a sport mellett az építőiparban, a gépészetben, vagy a klímatechnikában alkalmaznak. A vállalat a világ valamennyi síbakancs gyártójának a beszállítója, a szabadidőiparban a Decathlon negyedik legnagyobb európai beszállítója.

– Az árbevétel 2013-ban 6,3 milliárd forintra, 20,4 millió euróra emelkedett, és a cég büszke arra, hogy alapítása óta minden évben nyereséges. Termékeink 96%-át exportra gyártjuk, tavaly 35 országba szállítottunk, a legjelentősebb partnerországok közül Franciaországot és Németországot emelném ki. A recesszió idején sem építettük le munkavállalóinkat, minden ötödik dolgozó több mint 20 éve a cég alkalmazottja – tette hozzá Pluhár Sándor, a Polifoam Kft. ügyvezető igazgatója.

– A Furukawa Electric idén ünnepli megalapításának 130. évfordulóját, Magyarországon 30 éve vagyunk jelen. Kezdetben rézhuzalok gyártásával foglakoztunk, majd a termékpaletta elektronikai termékekkel, autóipari és informatikai üzletágakkal bővült. Gobális vállalatunk – amely a Polifoamnak, és a német Trocellen csoportnak is a tulajdonosa – 116 céggel rendelkezik a világon, az alkalmazottak létszáma meghaladja az 50000-et, és a világ több mint 300 vállalatában bír részesedéssel – hangsúlyozta Josida Maszao, a Furukawa Electric Co. Ltd. elnök-vezérigazgatója.

A cég konszolidált árbevétele honlapja tájékoztatása szerint az idén márciusban véget ért kilenc hónapban 3,8%-kal, 693 millió japán jenre nőtt. A tavalyi évben 924 millió japán jent tett ki.

MTI