Alumíniumipari fejlesztés

2013. július 8. Egyéb | Egyéb szektorok

Az Aluinvent Zrt. olyan nagy szilárdságú alumíniumhabot fejlesztett ki, amely újraolvasztható, önthető, hegeszthető, festhető, hővezető, rezgéscsillapító képességgel bír, emellett hagyományos eszközökkel is kiválóan megmunkálható – mondta Szabó Tamás, a cég vezérigazgatója július 5-i sajtótájékoztatóján, Lillafüreden.

Amint hozzátette, bár maga az alumíniumhab nem új termék, de az, amit ők előállítanak, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, nagy szilárdságú, ugyanakkor ultrakönnyű alumíniumtermékeket lehet készíteni belőle. A társaság az elmúlt évben alakult, a kísérleti gyártóüzem a Miskolc melletti Felsőzsolca ipari parkjában évente 100 tonna ilyen speciális terméket állít elő. A tervezett ipari méretű gyártás több száz embernek adhat munkát – hangsúlyozta a cégvezető.

Az alumíniumhabból készült termékeket az ipar szinte minden ága hasznosíthatja, a kísérleti termékek iránt az Egyesült Államokból, Kanadából, Kínából, Németországból egyaránt érkezett érdeklődés – mondta Szabó Tamás. A társaság célja az, hogy néhány éven belül a világ vezető alumíniumhab-gyártója, egyben a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója legyen – tette hozzá. A sajtótájékoztatón Sántha Gergely, az Arago Befektetési Holding Zrt. ügyvezetője közölte, támogatják a projektet, amelynek  már kezdeti fázisában is rendkívül nagy a szakmai érdeklődés. Elmondása szerint az Arago csoport kiemelt célja, hogy további hasonló innovatív tanulmányok felkarolásával segítse a versenyképességet.

MTI