A TÜV Rheinland tudásközpontot hozott létre az Óbudai Egyetemmel

2014. március 3. Gazdaság | Egyéb szektorok

A magyar mérnöki tudás szélesítésére, a gyakorlati képzés erősítésére és a fenntartható fejlődés gondolatának elmélyítésére tudásközpontot hozott létre a TÜV Rheinland az Óbudai Egyetemmel közösen – közölte az MTI március 1-jén.

– A tudásközpontot azzal a céllal hoztuk létre és működtetjük idén január elsejétől, hogy hídszerepet töltsön be az ipar szereplői és az egyetem között. Cél az is, hogy a TÜV Rheinlandnál meglévő mérnöki tudást és a gazdasági tapasztalatokat átadja a leendő mérnököknek és segítse az egyetemi alapkutatások és fejlesztések eredményeinek gazdasági hasznosítását – mondta Czitán Gábor, a tudásközpontot működtető TÜV Rheinland Hungária Akadémia Közhasznú Alapítvány vezetője.

A termékvizsgálattal, műszaki felügyelettel foglalkozó TÜV Rheiland a tudásközpont működtetésével vállalta azt is, hogy a Magyarországon működő nemzetközi cégek szakemberigényét közvetíti az egyetemnek. Az egyetem képzési programjában olyan részképzéseket hirdettek meg, amelyekre már az első félévben 120-an jelentkeztek. A TÜV Rheinland Tudásközpont képzéseit tavaly akkreditálták, és beépültek az egyetem oktatási rendszerébe. A tanúsítást megszerző frissdiplomás mérnökök az egyetemről kilépve a vállalatoknál hasznosítható tudással tudnak elhelyezkedni.

Az alapítvány az idén 20 millió forintra számít vállalati adományokból, a TÜV Rheinland-csoport és további ipari nagyvállalatok befizetéseiből. A tervek között szerepel, hogy a tehetséges mérnökhallgatóknak külföldi ösztöndíjprogramot hirdetnek, vizsgáló laboratóriumokban teszik lehetővé szakmai ismeretek szerzését.

Az 1872-ben létrehozott kölni központú TÜV Rheinland tanúsító és műszaki szolgáltatás nyújtó szervezet 62 országban, 500 telephelyen mintegy 17 500 munkatársat foglalkoztat.

MTI