A Sony megválik PC-üzletágától

2014. február 6. Egyéb | Elektronikai ipar

Drasztikus lépésre szánta el magát a Sony vesztesége felszámolása érdekében: megválik PC-üzletágától és elbocsátja 5000 alkalmazottját – közölte az MTI február 6-án.

A folyó (márciussal záró) pénzügyi évben a Sony 110 milliárd jen (800 millió euró) veszteségre számít, holott eredetileg 30 milliárd jen nyereséget prognosztizált. A veszteséghez a tévékészülék-üzletág mintegy 25 milliárd jennel (180 millió euró) járul hozzá. A pénzügyi évben a Sony 7,7 ezer milliárd jen értékesítési árbevétel után 80 milliárd jen üzleti eredményre számít.

A pénzügyi év április-decemberi 9 hónapjában a Sony 11,17 milliárd jen nyereséget ért el, szemben az 1 évvel korábbi 50,87 milliárd jen veszteséggel. Üzleti eredménye az előző évihez képest 70,5%-kal 141,45 milliárd jenre emelkedett. Értékesítési árbevétele a 9 hónapban 5,9 ezer milliárd jen volt, 16,4%-kal több az előző évinél.

Az évek óta veszteséges tévékészülék-üzletágat az idén júliusban önálló szervezeti egységgé alakítja át a Sony. A PC-üzletágat pedig a Vaio márkanévvel együtt egy japán befektetési alapnak, a Japan Industrial Partners társaságnak értékesíti meg nem nevezett összegért. A Sony 1996 óta gyárt személyi számítógépeket és jelenleg a 9. a személyiszámítógép-gyártók globális rangsorában.

A Nikkei gazdasági lap szerint a Sony PC-üzletága már veszteségessé vált. Az okostelefon- és táblagéppiac bővülésével párhuzamosan világszerte visszaestek a személyiszámítógép-eladások. A notebookok és asztali számítógépek világpiaci forgalma tavaly 10%-kal zsugorodott.

MTI