A Procter & Gamble gyöngyösi beruházása 150 új munkahelyet teremt

2013. augusztus 5. Beruházás | Egyéb szektorok

Augusztus 2-án Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, valamint Papp Kitti, a Procter & Gamble közép-európai pénzügyi igazgatója bejelentette, hogy a vállalat kormányzati támogatási szerződést ír alá a gyöngyösi zöldmezős beruházás kapcsán. A cég sajtóközleménye szerint mindez megerősíti, hogy az új beruházás stratégiai fontosságú az ország számára.

A közel 19 milliárd forint értékű beruházás, amely 150 új munkahelyet teremt, a P&G második magyarországi termelési egysége lesz, ahol a világszerte és itthon is piacvezető Pampers pelenkákat állítják majd elő.  A Gyöngyösön megvalósuló beruházás a vállalat nemzetközi termelési rendszeréhez kapcsolódik; az itt gyártott termékek a magyar piacon túl, az EU egyes országaiban, a közép- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai régió országaiban kerülnek majd forgalomba.

A magyar kormányzat nem csupán Heves megye számára, hanem országosan is stratégiai jelentőségűnek tekinti a P&G befektetését, amely növeli a foglalkoztatottsági rátát és segíti a helyi gazdaság fejlődését, ezért beruházásösztönző csomaggal segíti a gyár megépülését. Többek között ez a támogatás is befolyásolta a vállalat azon döntését, hogy beruházását Magyarországon valósítja meg. A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) munkatársai 2011 júniusa óta működnek közre a P&G-vel a gyöngyösi fejlesztést érintően, ahol az egyedi kormánytámogatási kérelem kezelésében, az engedélyezési és egyéb implementációs folyamatok előrehaladásában nyújtottak segítséget. A fejlesztést a HITA hagyományos éves Befektetői Gáláján „Az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházása - 2012” elismeréssel díjazta idén márciusban.

– Magyarország most egy újabb amerikai óriásvállalat jelentős európai gyártóbázisává válik – mondta Szijjártó Péter államtitkár. A vállalat aktív befektető és munkáltató a magyar piacon, s ez pozitív hatással van a gazdaságra, a foglalkoztatottságra és a helyi infrastruktúrára egyaránt, ezért a HITA közreműködésével, valamint az országos és helyi hatóságokkal közösen sikerült minden támogatást biztosítani a projekt gördülékeny megvalósításához.

– A P&G 2 évtizedes jelenléte során azt tapasztaltuk, hogy Magyarország vonzó hely beruházásaink számára, ezért is fektettünk be 240 millió dollárt csömöri termelőegységünkbe, amely mára a P&G legnagyobb női higiénés termékeket gyártó üzemévé nőtte ki magát. Hazánkban vállalatunk jelenleg több mint 1000 munkavállalót foglalkoztat közvetlenül, új gyárunkban pedig további 150 új munkahelyet teremtünk, a beruházással megerősítjük Magyarország iránti hosszú távú elkötelezettségünket. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a Magyar Kormány elismeri és támogatja beruházásunkat – tette hozzá Papp Kitti, a P&G közép-európai pénzügyi igazgatója.

A beruházás a Gyöngyösi Ipari Parkban valósul meg mintegy 240 000 m²-en, és már a legelső naptól kezdve magas szinten képviseli a fenntartható termelést, amely hozzájárul a vállalat nemzetközi fenntartható fejlődési céljaihoz. A P&G magyarországi üzemében gyártott Pampers pelenkák a megszokott, kiváló minőségben jutnak el a fogyasztókhoz, amelyek 2013 végétől kerülnek az üzletek polcaira.