A mexikói gyógyszerpiacon terjeszkedik a Richter

2013. december 19. Egyéb | Gyógyszeripar

Újabb akvizícióval terjeszkedik specializált, nőgyógyászati üzletágán belül a Richter Gedeon Nyrt., a magyar gyógyszercég 70%-os tulajdonrészt szerez a mexikói DNA Pharmaceuticals vállalatban – közölte a Richter a tőzsde honlapján december 19-én.

A mexikói vállalat tulajdonosával kötött megállapodás értelmében a Richter a következő 3 éven belül a fennmaradó 30%-os tulajdonrészt is kivásárolja. A megállapodás aláírását követően az új vegyesvállalat neve Gedeon Richter Mexico, S.A.P.I. de C.V lesz. A közlemény szerint a Richter Gedeon Nyrt. mexikói marketingpartnere, a DNA Pharmaceuticals, S.A. de C.V. tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amelynek célja a mexikói gyógyszerpiacra történő belépés megalapozása. A DNA főként a nőgyógyászati készítmények, elsősorban az Esmya nevű gyógyszer mexikói törzskönyvezésére és ezeknek a termékeknek az értékesítését támogató hálózat kiépítésére fókuszál.

A közlemény idézi Bogsch Eriket, a Richter vezérigazgatóját, aki elmondta, hogy a nemrégiben bejelentett brazíliai akvizíciót követően a DNA-val kötött szerződés újabb stratégiai lépésnek tekinthető a Richter közvetlen latin-amerikai földrajzi jelenlétének diverzifikálása irányába. Amint hozzátette, a latin-amerikai régió a világ leggyorsabban növekvő gyógyszerpiacainak egyike. Oscar H. del Cid, a DNA Pharmaceuticals elnöke szerint a kibővített, Richterrel kötött együttműködés egy új fejezetet nyit társaság történetében, mivel az egyik legdinamikusabban növekvő nőgyógyászati üzletággal rendelkező céggel sikerült megállapodniuk. Ezen felül a két cég együttműködése szinergiát teremt az Esmya piaci bevezetéséhez Mexikóban – mondta.

A Richter december 16-án jelentette be, hogy többségi tulajdont szerez egy brazil gyógyszer-kereskedelmi vállalatban. A tájékoztatás szerint a Richter új marketingpartnere, a Next Pharma Representaçăo, Importadora, Exportadora e Distribuidora Eireli – EPP tulajdonosával olyan megállapodást írt alá, amelynek célja a brazil gyógyszerpiacra történő közvetlen belépés. A Richter kezdetben 51%-os többségi tulajdoni részesedéssel rendelkezik a Next Pharma vállalatban, és a megállapodás opciós lehetőséget biztosít a fennmaradó 49% jövőbeni megszerzésére is. A megállapodás aláírását követően a vállalat új neve Gedeon Richter do Brasil Importadora, Exportadora e Distribuidora S.A. lesz.

A Richter harmadik negyedévi konszolidált adózott eredménye 27%-kal 11 milliárd 344 millió forintra nőtt az 1 évvel korábbi 8 milliárd 927 millióról, az üzemi eredmény pedig 11,6%-kal 12,2 milliárd forint fölé emelkedett. A harmadik negyedévi árbevétel 7,1%-kal volt magasabb, mint 1 éve, 82 milliárd 596 millió forintot ért el. 2013 első háromnegyed évében a teljes árbevétel forintban mérve 7,1%-kal (euróban 5,25-kal) nőtt az előző év azonos időszakával összehasonlítva, 260 milliárd 473 millió forintot tett ki. A bázisidőszakhoz képest az euró-forint árfolyam kismértékben gyengült. A Richter papírjaival a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában kereskednek, a részvények szerdai záró ára 4443 forint volt.

MTI