A kkv-k több mint fele beruházást, egyharmaduk építkezést tervez

2013. november 18. Beruházás | Egyéb szektorok

Biztató a magyar kis- és középvállalati (kkv) szektor beruházási kedve: a vállalkozások 57%-a tervez valamilyen jellegű fejlesztést a következő 5 évben, és közülük 37% akár új építésbe is belefogna a következő 1 év során – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet november 18-án közzétett felméréséből.

A Lindab megbízásából készült reprezentatív kutatásban októberben összesen 300, 10–249 munkavállalót foglalkoztató vállalkozást kérdeztek meg. A tervezett fejlesztésről a cégek 40%-a technológiai megújulásban gondolkodik, míg 26%-uk létszámbővítést tervez. A gazdasági épületekkel rendelkező cégek közel negyede (22%) szívesen felújítaná, bővítené már meglévő épületeit is. A felmérés adatai szerint az újító szándék rövid, már 1 éves időtávon belül is meggyőző: az 5 éven belül fejlesztést tervező cégek 49%-a már 1 éven belül is szívesen felújítaná gazdasági épületeit, és 37%-uk belefogna új építésbe is a következő 1 évben.

Az új épületek iránti igény az agrárszektorban tevékenykedő vállalatok körében felülreprezentált, 32%-uk 5 éven belül meglévő gazdasági célú épületeinek felújítását, bővítését is tervezi. A közlemény szerint a fokozott építési hajlandóság különösen az 50–249 munkavállaló közötti cégek esetében figyelhető meg, de jó hír, hogy a felújítási, bővítési kedv a kisebb, 10–49 embert foglalkoztató cégeknél is jelentős: összességében a magyar kkv-szektor 26%-a szívesen belevágna ilyen jellegű projektbe.

A tervezett felújítások büdzséje az esetek túlnyomó többségében, 67%-ban meghaladná az 5 millió forintot, míg az új építéseknél a legalább 10 milliós költségvetés 78%-kal általánosnak mondható. Ezek alapján a magyar cégek hajlandóak jelentős összeget áldozni felújítási, bővítési, új építési projektekre a hosszú távra szóló, hosszú távon értéket jelentő épületek kialakítása érdekében. A felújítás, bővítés vagy az új építések finanszírozásában az önerő jelenti az elsődleges forrást a cégek 71%-ának körében, de jelentős azon cégek aránya is, amelyek pályázati pénzekből újítanának, 63%-uk így tervezi.

MTI