A Dunaferr tulajdonosai nyitottak a kormánnyal való tárgyalásra

2013. augusztus 23. Egyéb | Egyéb szektorok

Az ISD Dunaferr tulajdonosai készek azonnali hatállyal megkezdeni a konzultációs folyamatot a cég jövőjéről – közölte Oleg Mkrtchan, az ISD Korporáció vezérigazgatója, az ISD Dunaferr Zrt. igazgatóságának tagja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek augusztus 23-án küldött válaszlevelében.

A cég közleménye szerint válaszukban a tulajdonosok hangsúlyozták, hogy nagyra értékelik a figyelmet, amellyel Magyarország kormánya az ISD Dunaferr helyzetét kíséri, és feltétlenül számítanak az aktív együttműködésre annak érdekében, hogy közösen enyhítsék az európai gazdasági válság vállalatot sújtó hatásait. A tulajdonosok megbízták Evgeny Tankhilevich cégvezetőt a kormány képviselőivel történő előzetes megbeszélések lebonyolításával. Közölték azt is, hogy augusztus 23-án lezajlott az első egyeztető tárgyalás az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje és az Üzemi Tanács képviselői között a tervezett csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter augusztus 21-én levélben kezdeményezett tárgyalásokat a Dunaferr Zrt. tulajdonosaival a cég megvásárlásáról, miután a kormány az augusztus 19-ei, székesfehérvári kihelyezett ülésén arról döntött, vételi ajánlatot tesz a dunaújvárosi vasműre. A megvásárlásról szóló döntés azután született, hogy az ISD Dunaferr Zrt. 1500 fős létszámleépítést jelentett be, amit a vállalat tartós veszteségességével indokoltak a tulajdonosok. A cég vezetése közölte, hogy a miniszter levelét azonnal továbbítják a tulajdonosoknak, és a lehető legrövidebb időn belül válaszolni fognak rá.

A Dunaferr mintegy 150 milliárd forintos tartozásának jelentős részét vállalná át a magyar állam – értesült az MTI Hírcentrum augusztus 22-én. Az M1 Híradó csütörtök esti műsorában elhangzott, hogy a kormány nem pénzt kínál a vasműért a tulajdonosoknak, hanem a tartozások jelentős részének átvállalását ajánlja.

MTI