A Bosch megnyitja új, renningeni kutatóbázisát

2015. október 14. Egyéb | Egyéb szektorok

Egy teljesen újszerű, innovatív környezet a kreatív elméknek. A Renningenben megnyíló kutatási központtal a Bosch az egyes területek együttműködését kívánja ösztönözni, hogy ezáltal tovább növekedjen a vállalat innovációs ereje – áll a Bosch október 14-én megjelent közleményében.

 

A Stuttgart külterületén épült új kutatási és fejlesztési központban mintegy 1700 alkotó elme végez alkalmazott ipari kutatást. Németország szövetségi kancellárja, Dr. Angela Merkel, Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, Winfried Kretschmann és több neves, a politikai életből, az üzleti világból, illetve a tudomány területéről érkezett vendég vett részt a megnyitó ünnepségen.

– Központunkban, akárcsak egy egyetemen, számos szakma képviselteti magát. Azt szeretnénk, hogy kutatóink ne csak arra gondoljanak, mit hoz a jövő, hanem hogy sikeres vállalkozók is legyenek. Renningen a Bosch saját Stanfordja. A központ a német technológiába vetett hitünket is kifejezi – mondta Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke.

A vállalat mintegy 310 millió eurót fektetett az új telephely létrehozásába. A kutatóközpont, amelynek mottója, „ötletek millióival hálózatba kötve”, a Bosch egész világra kiterjedő kutatói és fejlesztői hálózatának csomópontja. A technológiák és szolgáltatások szállítója a vállalkozói szellemiséget is szeretné erősíteni. Denner éppen ebben látja Németország egyik hátrányát a piaci versenyben. – Németországban az embereknek sem lehetőségük, sem késztetésük nincs új cégeket alapítani. Különösen a frissdiplomások esetében szükséges erősíteni a vállalkozói szellemiséget. Ebben a tekintetben az egyetemeknek többet kell tenniük, mint hogy csupán felkészítik hallgatóikat a vizsgákra – tette hozzá.

Innovációk az életminőség javításáért

A központ számos tudományos és műszaki szakmát képvisel. Legyen akár villamosmérnök, gépészmérnök, informatikus, elemző, vegyész, fizikus, biológus vagy a mikrorendszerek szakértője, Renningenben a központi kutatások és fejlett műszaki ismeretek területén 1200 munkavállaló dolgozik a jövő műszaki kihívásain, az ő munkájukat további 500 doktorandusz-hallgató és gyakornok segíti. Eddig a kutatók Stuttgart körzetében három helyszínen végezték tevékenységüket.

Technológiai sokszínűség a kutatásban és a fejlett műszaki tudományokban

A campus sajátos atmoszférájában a Bosch úttörő elméi új termékeket és újszerű gyártástechnológiai módszereket egyaránt fejlesztenek. Munkájuk olyan területekre összpontosul, mint a szoftvertechnika, a szenzor-technológia, az automatizálás, a vezetéstámogató rendszerek, valamint az akkumulátor-technológia és az egyre fejlettebb hajtásláncok. Az egyik, egyre fontosabb terület a szoftverek tudománya – különösen az IoT (internetes termékek) hálózatba kapcsolása terén. A vállalat amellett, hogy a világpiac vezető mikromechanikai szenzor gyártója, évek óta bővíti a szoftverekkel kapcsolatos tudását is. A Bosch csoport ma már több mint 15 000 szoftverfejlesztő mérnököt foglalkoztat. Csak az "internetes termékeken” 3000 szakember dolgozik. A Bosch különösen a hálózatba kapcsolás révén elérhető szolgáltatásokban lát üzleti fantáziát.

Optimális munkahelyi feltételek a kreatív ötletekhez

A főépületen, a 11 laboratóriumi épületen és műhelyen, a két karbantartó épületen kívül modern próbapálya is rendelkezésre áll a vezetéstámogató rendszerek teszteléséhez. Hálózati mátrix segítségével döntötték el, hogy ki melyik épületet használja. A döntés alapját az adta, hogy az egyes szakterületek között milyen intenzív az információáramlás. Minél szorosabb az együttműködés egy-egy szervezeti egység között, annál közelebb helyezkednek el földrajzilag is a campus területén belül.

Agyhullámok a friss levegőn, technológia a tónál

A Bosch a munkakörülmények megteremtésére különösen nagy figyelmet szentelt Renningenben. A kutatók kívül-belül modern munkahelyi környezetet találnak, lényegében az egész telep egyetlen munkahely. Minden épületben és a szabadban is mindenhol elérhető a wifi csatlakozás. A laptopok, a táblagépek valamint az okostelefonok lehetővé teszik, hogy a campus minden sarkában lehessen dolgozni. Az összes érintett dolgozó bevonásával történt közös megbeszélések eredménye egy teljesen újfajta irodai környezet lett. Az egyéni munkaállomások mellett összesen 270 különböző méretű tárgyaló található a komplexumban – ami azt jelenti, hogy az elmélyült munkára és a csapatmunkára egyaránt kellő mennyiségű tér áll rendelkezésre. Átlagosan minden dolgozó mindössze 10 méter távolságra ül a hozzá legközelebbi tárgyalótól, így akár egy újabb innovációs áttöréstől is.