111 éves a Bosch gyújtógyertya

2013. március 26. Egyéb | Autóipar

Robert Bosch 111 éve, 1902. január 7-én szabadalmaztatta azt a találmányát, amely a világon először biztosított megbízható gyújtást a levegő és üzemanyag keverékű belső égésű motorok számára – tudatta a cég március 26-án kiadott sajtóközleményében.

Ez a találmány a gyújtógyertyával kombinált nagyfeszültségű gyújtómágnes, amelynek használata áttörést jelentett a gépjárműipar számára, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az autók a modern közlekedés legfontosabb szereplőivé váljanak.  A Bosch gyújtógyertyáinak nélkülözhetetlen szerepük van immár 111 éve a nagy teljesítményű, gazdaságos és környezetbarát motorok fejlesztésében. A gépjárműgyártók bíznak a Bosch gyújtógyertyáiban, így a Bosch a világ egyik vezető első gyári beszállítója és pótalkatrész-disztribútora. A Bosch gyújtógyertyák felhasználási köre azonban nem korlátozódik az autókra: hajómotorokhoz, jet ski vízi járművekhez, kerti eszközökhöz, erdészeti berendezésekhez, ipari gázmeghajtású motorokhoz, vízszivattyúkhoz és vészhelyzeti generátorkészülékekhez egyaránt alkalmazzák őket.

111 év – 11 milliárd Bosch gyújtógyertya

Az elmúlt 111 év alatt a Bosch több mint 20 000 különböző típusú gyújtógyertyát fejlesztett ki és összesen több mint 11 milliárd gyújtógyertyát gyártott. Németországon kívül a gyújtógyertyák napjainkban brazil, kínai, indiai és oroszországi Bosch üzemekben készülnek. A vállalat mérnökei szorosan együttműködnek a világ összes járműgyártójával és az eredeti találmány óta folyamatosan fejlesztik és tökéletesítik a gyújtógyertyákat.  A Bosch jelenlegi termékkínálata körülbelül 1 250 különböző típusú és 26-féle elektródakialakítású gyújtógyertyát tartalmaz. Az innovatív anyagok kombinációjának, az összetett szerkezetnek és a korszerű gyártási technikáknak köszönhetően a Bosch gyújtógyertyák létfontosságú szerepet játszanak a tiszta és hatékony üzemanyag-felhasználásban, valamint a motorok és a katalizátorok megbízható működésében is. Az autósok számára a Bosch gyújtógyertyák már sok éve egyet jelentenek a minőséggel és a megbízhatósággal. Ezért nem meglepő, hogy a német autós magazin, az auto motor und sport olvasói 2005 óta minden évben a Bosch gyújtógyertyáit választják meg a legjobb márkának a gyújtógyertya kategóriában.

Országos tanulmányi verseny: az első gyújtógyertya másolatának elkészítése

A Bosch a magyarországi mérnökutánpótlás támogatása mellett fontosnak tartja a magas minőségű és célzott tudással rendelkező technikus és szakmunkás szakemberek képzését is. Ezért idén a Bosch Gépjármű-felszerelések, diagnosztika és szervizszolgáltatások üzletága az autószerelő és autóvillamossági szakmában tanuló fiatalok számára meghirdetett Autótechnika Országos Tanulmányi Verseny főtámogatója. Az XMEDITOR szakkommunikációs cég által rendezett verseny középdöntőjét 2013. március 23-án tartották Dunakeszin, a Medic-Car Bosch Car Sevice-ben. A nagyszabású szakmai rendezvényen 8, egyenként 3 fős, diákokból álló csapat vett részt, akik elméleti és gyakorlati tudásukról is számot adtak. A megmérettetésen induló tanulók egyik kiemelt feladata idén a 111 éves Bosch gyújtógyertyához kapcsolódott: a rendelkezésre bocsátott forrásanyagok felhasználásával a csapatoknak a gyertya részletrajzait és összeállítási rajzát kellett megszerkeszteniük, majd elkészítették annak az első, motorba épített nagyfeszültségű gyújtógyertyának a másolatát, amelyet először a világon a Bosch műhelyében 1902. szeptember 24-én állítottak elő.  A szakmai zsűri értékelése alapján a kiemelt feladat megoldásáért a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium diákjai kapták a legmagasabb pontszámot, akiket a Bosch különdíjjal jutalmazott. A verseny döntőjébe a Bosch különdíjasai, illetve a Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium másik csapata és a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola és Kollégium SAVARIA Szakképző Iskolájának diákjai jutottak tovább. Ők azok, akik a középdöntő összesítésében a 3 legjobb eredményt érték el. A döntőt 2013. április 16-án rendezik meg Budapesten.