IFOY-díj: a 2023-as év döntősei

2023. január 20. Egyéb | Egyéb szektorok

Hét ország 23 intralogisztikai szolgáltatójának 25 termékét és megoldását jelölték az IFOY AWARD 2023-ra. A döntőben hét induló vállalkozás szerepel. A döntősök az IFOY-auditon az INTRALOGISZTIKAI TESZARÉNÁBAN  vesznek részt, amely március 29-én és 30-án kerül megrendezésre a B2B látogatók számára Dortmundban. 

Az IFOY kihirdette az idei megmérettetés döntőseit. Az összesen 39 pályázó közül 7 országból 23 intralogisztikai szolgáltató jutott a döntőbe 25 termékkel és megoldással, köztük hét start-up vállalkozás. A döntősök március 29-én és 30-án vesznek részt az IFOY auditáláson, amelyet az idén ismét Dortmundban rendeznek meg a TEST CAMP INTRALOGISTICS keretében. 
- Az IFOY döntősök auditja idén látványosnak ígérkezik. A zsűri kiválasztásukkal az intralogisztika legjobbjait sorakoztatta fel. Megmutatják, merre tart az intralogisztika útja a jövőben: a klasszikus raktártechnológia egyre kifinomultabbá válik, a gyors kereskedelem, a robotika és az AI egyre inkább teret hódít a logisztikában, az innovatív részletek pedig hatékonyabbá, könnyebbé és produktívabbá teszik a raktári életet – mondta Anita Würmser, az IFOY zsűri elnöke. Kemény vitára számít a zsűriülésen a hét győztes trófeáért, amelyeket nyáron Dortmundban adnak át. Az AGILOX, Combilift, Continental, Crown, DS AUTOMOTION, HIKROBOT, IdentPro, Jungheinrich, Kemaro, Libiao Robotics, Mobile Easykey, NIMMSTA, Raymond, STILL, Volume Lagersysteme és Youibot Robotics indulnak a versenyen, hogy elnyerjét az egyik trófeát. A startupok közül a döntőbe jutott az 1MRobotics, a Chemovator (Loady), az ff Fördersysteme, a HUNIC, a Predimo, a Sentics és a sereact. 

Öt raktártechnikai gép a döntőben
A zsűri összesen 5 kézi vezérlésű raktári targoncát választott a döntőbe, hármat a magasemelésű, kettőt pedig az alacsony emelésű kategóriájában.
Az ír Combilift Aisle-Master OP 12,1 méteres emelési magasságával és 2 tonna teherbírásával egyesíti a keskenyfolyosós targonca és a komissiózó gép előnyeit. A kombi anyagmozgató gép hagyományos targoncaként is használható gumiabroncsokkal a beltéri és kültéri használathoz.
Az amerikai Crown beszállító vadonatúj SP 1500 targoncája még a hivatalos piaci bevezetése előtt elnyerte az IFOY jelölést. A teljesen újratervezett, 11,2 méteres rakodási magassággal és akár 1,25 tonnás teherbírással rendelkező komissiózó gépet a 360 fokos láthatóság, a teljesítmény és a sebesség tekintetében optimalizálták. Ergonomikus kezelőfelületével és számos innovatív megoldásával nemcsak a hagyományos komissiózásra, hanem mindenekelőtt a kiskereskedelem és az e-kereskedelem követelményeinek megfelelően készült.
Két helyet is biztosíthat magának a hamburgi székhelyű STILL. A STILL továbbfejlesztett PXV vertikális komissiózója 14,5 méteres rakodási magasságával meggyőzte a zsűrit. A számos biztonsági és kényelmi funkcióval felszerelt, 1,5 tonnás magasemelésű gépen ülő személy a kompakt és variálható járműméreteknek köszönhetően széles és keskeny folyosókon egyaránt megbízhatóan tud rakodni. A zsűri zöld utat adott a STILL EHX 16 manőverezhető gyalogkíséretű raklapemelőjének is. Az 1,6 tonnás teherbírásával a lowlifter különösen alkalmas teherautón szállításra és a last-mile alkalmazásokhoz. Előnye, hogy a beépített lítiumion-akkumulátorral működő targonca egyedülálló, integrált kijelzővel ellátott kormányzófejjel rendelkezik az intuitív kezelés érdekében. 
Az alacsonyemelésű kategória döntőjében jutot az amerikai Raymond a 8910 End Rider raklapemelő targoncával. A robusztus, 3,63 tonna teherbírású raklapemelőt az energiahatékonyságra összpontosítva tervezték, és számos alkalmazáshoz ideális, beleértve a hűtőházakat, kikötőket, a be- és kirakodást vagy a hosszú utakat a logisztikai központokba. Emellett opciót kínál a jobb ergonómia és a nagyobb termelékenység érdekében. 

Négy jelölés az AGV és AMR kategóriában 
Az osztrák AGILOX az új AGILOX ODM (az omnidirectional dolly mover rövidítése) géppel jutott a döntőbe, amely egy intelligens logisztikai robot kis, legfeljebb 300 kilogrammos rakományok kezeléséhez. Nem igényel semmilyen kiegészítő infrastruktúrát vagy navigációs segédeszközt, álló helyzetben is képes fordulni, és lehetővé teszi a párhuzamos közlekedést. A fő célcsoport a gyógyszeripar és az elektronikai ipar.
A Continental Automotive Technologies AMR IL 1200-at raktárakban vagy logisztikai központokban, valamint a nehéz rakatokkal dolgozó gyártáslogisztikában való használatra tervezték, mint például az autó- vagy a fémfeldolgozó iparban. Az AMR IL 1200 integrált emelőrendszerével és különböző karosszériaváltozatokkal akár 1,2 tonna súlyú raklapokat is képes szállítani másodpercenként 2 méter sebességgel.
A kínai HIKROBOT gyártó F4-1000C targonca mobilrobotja 1 tonna teherbírásával a hagyományos raktári targoncák alternatívája, és pozicionálási pontosságával különösen alkalmas a rendkívül szűk folyosókon történő folyamatos használatra, valamint az autóiparban, a feldolgozóiparban és az elektronikai iparban történő anyagmozgatásra. A saját fejlesztésű robotvezérlő rendszer (RCS) irányítása alatt az F4-1000C más járművekkel képes együtt dolgozni.
Szintén Kínából érkezik a Youibot Robotics AT100 automata járműve, amely a vadonatúj AT100 AMR segédkiszedő robotból és a YOUIFleet flottakezelő rendszerből áll. Az AMR és a tételes komissiózó kocsi intuitív kombinációja 100 kilogrammos terhelésig 1,5 méter/másodperc sebességgel tud haladni, és kifejezetten a már meglévő raktárakban végzett szortírozási és komissiózási feladatokhoz, valamint a kiskereskedők, illetve a logisztikai szolgáltatók munkafolyamataihoz fejlesztették ki.

Az Intralogisztikai robot döntőben három megoldás került
A hamburgi székhelyű Jungheinrich automatizált, ultrakompakt és skálázható PowerCube kompakt raktárrendszere szinte bármilyen infrastruktúrához és konténermérethez alkalmazkodik. Minden iparágban folyamatos üzemben használható, és a polcos állványrendszereknél négyszer nagyobb tárolási sűrűséget ígér akár 12 méteres belmagasságban. A nagy teljesítményű lítiumionos siklók egyszerre két 50 kilogrammos tárolódobozt képesek felvenni és menet közben rakodni. 
A kínai Libiao Robotics gyártó Airrob tárolókonténer-kezelő robotrendszerében a robotok képesek „felmászni” a polcokra, és akár 35 kilogrammos műanyag ládákat tárolni, felvenni, szortírozni és mozgatni. Az egyszerű és költséghatékony megoldás különösen alkalmas logisztikai központok vagy gyártósorok mellett kialakított tárolóhelyek számára. Az Airrob az e-kereskedelemre, a cipők és ruházati cikkek, kozmetikumok, gyógyszerek és gyártáshoz szükséges alkatrészek tárolására összpontosít.
A Volume DIVE a Volume Lagersysteme cégtől egy kifinomult, robotika-alapú raktározási és komissiózó rendszer 14 méteres magasságig. A robot emelő nélkül képes a tárolókat bármilyen pozícióban felvenni és kiszállítani. A szabványos eurokonténerek mellett italos ládákat is tárol, amelyek a rendszeren kívül is használhatók. Bár a DIVE-ot gyors kereskedelemre fejlesztették ki, alternatívát jelent az energiaigényes miniload alkalmazásokhoz is. Az áteresztőképesség óránként akár 4000 konténerre is növelhető, a legkisebb változatban a Volume DIVE mindössze 16 négyzetmétert foglal el.

Három jelölés az Intralogisztikai szoftver kategóriában
A Mobile Easykey által kifejlesztett ipari targoncák teljesítménymutatója (FFZ-KPI), mint a szoftver egyik összetevője, lehetővé teszi az intralogisztikai flotta gyártósemleges flottahatékonyságának meghatározását egyetlen mutatószámmal és egy vizuális jelzőlámpás rendszerrel. Az FFZ-KPI alapja az immobil berendezések teljes berendezéshatékonyságára vonatkozó OEE-kulcsszám. Az FFZ-KPI további számítási paraméterekkel egészíti ki az OEE-t, így először válik kiszámíthatóvá a mozgó gépek mutatószáma.
Az ARCOS járműszoftverrel az osztrák beszállító DS AUTOMOTION lehetővé teszi, hogy az eszközöket automatizált járműként (AGV) vagy autonóm mobil robotként (AMR) lehessen használni. Az úgynevezett „tervezhető autonómia” segítségével a két technológia előnyei egyesülnek. A felhasználó az autonóm funkciókat célzottan ott használhatja, ahol azok előnyökkel járnak, és kiszűrheti azokat, ahol hátrányosak.
Az IdentPro Warehouse Execution System akár 30%-kal nagyobb termelékenységet ígér. A járműveken elhelyezett IoT-érzékelőket használ, hogy valós időben láthatóvá tegye az összes raktári folyamatot a digitális ikerben (RTLS). A bel- és kültéren egyaránt használható digitalizálási megoldás az áruk és a járművek centiméterpontos (+/-10 cm) lokalizációját, az autonóm és a vezetővel működő targoncák együttműködő használatát, valamint a megbízások intelligens elosztását valósítja meg.

Az Év különlegessége kategóriában három termék versenyez
A NIMMSTA Light Tags egy új pick-by-light megközelítés, amely akár 80%-kal nagyobb hatékonyságot ígér anélkül, hogy integrálni kellene bármilyen rendszerhez. Az intelligencia az ipari okosórában van, amelyet a dolgozó a testén visel. A NIMMSTA alkalmazásban minden egyes fénycímkéhez egy tárolási helyet rendelnek, amelyhez egyszerűen egy ragasztócsíkkal rögzítik. Amikor a komissiózó munkatárs közeledik, az intelligens óra és a fénycímke ugyanabban a színben és mintázatban világít.
A világ első teljesen autonóm K900-as vegytisztító robotja a svájci Kemaro beszállítótól a tisztítási költségek 70%-a takarítható meg, ami egy körülbelül 10 000 négyzetméteres logisztikai vállalatnál évente több mint 37 000 dollárt jelent. A kompakt, integrált porelszívó rendszerrel ellátott robotok lidar és 3D érzékelők segítségével navigálnak, és a legkeményebb ipari szennyeződéseket is megtisztítják. Specialitásuk a nagy beltéri terek.
A Jungheinrich vonalkódolvasó funkcióval ellátott addedVIEW villakamerájával a rakodás, a szkennelés és az eredmények átvitele bármely WMS rendszerbe egyben elvégezhető. Az integrált képfeldolgozó szoftverrel ellátott digitális full HD villakamera a vonalkódok beolvasásához nagy magasságban is érzékeli, hogy a helyes vagy egy rossz vonalkód van a villa előtt, amikor az elhalad mellette. A kormánykerék közelében lévő „nyugtázó” gomb kiküszöböli a kézi szkenner szükségességét, így a hibás áruk felesleges kirakodása már a múlté.

Hét Start-up vállalkozás a döntőben 
Az 1MRobotics izraeli vállalat zöld utat kapott az azonos nevű, a többcsatornás kiskereskedelem utolsó mérföldjére szolgáló nano fulfilment centerével. A moduláris robotizált darkstore szállítása világszerte szabványos konténerekben történik, és azonnali használatra kész. Az üzleti modell a működési költségeken alapul. Jól ismert vállalatok már most is ezt a technológiát alkalmazzák.
Az ff Fördersysteme német start-up vállalkozás szabadalmaztatott 3D szállítópályával és meghajtórendszerével egy általános raktározási problémát old meg. A 3D lánc alkalmazkodik a térhez és nem fordítva. Legyen szó kanyarokról, rámpákról, felvonókról vagy emelkedőkről, a különböző feladatok egy pályán megoldhatók, így nincs szükség moduláris szállítórendszerekre, és helyet lehet vele megtakarítani. Egy ilyen alkalmazás lehet például az íves mozgólépcső.
Hat hónapos megtérülést (ROI) ígér a sereact autonóm pick-and-place robotikai sereact AI szoftvere. A szimulációban már betanított komissiózási folyamatok így egy nap alatt átvihetők új folyamatokra, és robotprogramozás vagy időigényes betanítás nélkül integrálhatók a meglévő raktárkezelő rendszerekbe.
A müncheni székhelyű Sentics startup az első optikai, mesterséges intelligencia alapú, valós idejű lokalizációs rendszerrel (ORTLS) az ipari alkalmazások számára az IFOY döntőjébe jutott. Az ipari környezetben csak egyszer telepítendő infrastrukturális érzékelők érzékelik és lokalizálják az olyan tárgyakat, mint a targoncák, emberek vagy gépek, és ezt az információt a flottakezelők, valamint az autonóm szállítójárművek rendelkezésére bocsátják.
A Predimo által készített ComputerMyoGraphie egy eszköz a munkahelyek ergonómiai és folyamathatékonysági értékeléséhez. A felhőalapú szoftver és 17 IoT-érzékelő segítségével a ruházaton keresztül egy digitális emberi ikertestvér segítségével láthatóvá tehető, hogy a munka során mely izmok és ízületek vannak ténylegesen megterhelve. Ez lehetővé teszi a fizikai túlterhelés mint kulcsfontosságú teljesítménymutató jelzését és az ergonómia megtérülésének meghatározását.
A Chemovator (Loady) start-up vállalkozás a Loady nevű szoftveres megoldásával jutott az IFOY döntőbe. A Loady szabványosított követelményeket biztosít az ipari telephelyeken történő be- és kirakodáshoz, és központi termékelőkészítő adatbázisként szolgál. Az elszállítandó berendezések, dokumentumok vagy folyamatok a helyszínen egy strukturált adatmodellben kerülnek kezelésre, és forrásként szolgálnak az összes logisztikai partner számára. 
Az IFOY jelölést a HUNIC SoftExo Lift passzív exoskeletonja is megkapta. A rendkívül könnyű, mégis hatékony, testre szerelt emelő- és hordozóeszköz rugós elven akár 21%-kal támogatja a láb- és hátizmokat a terhek emelése és szállítása során, így a testet a terhelés akár 50%-ától is tehermentesíti, és pozitívan befolyásolja az ergonomikus testtartást. 

IFOY jelöltek az INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNÁBAN
Az IFOY döntőjébe jutott innovációkat március 29-én és 30-án az INTRALOGISZTIKAI TESZTARÉNÁBAN a látogatók ki is próbálhatják. Az innovációk és új fejlesztések gyakorlati tesztelése lehetővé teszi az ipari, a kereskedelemi és a szolgáltatási szektor döntéshozói számára, hogy a kiválasztott innovációkat 10 000 négyzetméteren, széleskörűen tesztelhessék. Az IFOY döntősei mellett összesen több mint 50 innováció és 1000 résztvevő várható az idei tesztelésen. Az IFOY AWARD az intralogisztika meghatározó innovációs díjának számít. A kiválasztást széles körű audit előzi meg, jelölési és tesztelési ciklusokkal. A döntőbe jutott gépek és megoldások a Dortmundi Vásár területén egyenként átesnek az IFOY-teszten és a tudományos innovációs ellenőrzésen. Ezenkívül a zsűritagok és az iparágból érkező tanácsadói csapatok értékelik a helyszínen a döntősöket. A díjakat nyáron adják át. Addig az eredmények titokban maradnak – mind a döntősök, mind a nyilvánosság számára.

IFOY-DÍJ 2023 döntősök áttekintése
- AGILOX: AGILOX ODM
- Combilift: Aisle-Master OP
- Continental Automotive Technologies: AMR IL 1200
- Crown: SP 1500
- DS AUTOMOTION: ARCOS
- HIKROBOT: F4-1000C
- IdentPro: Warehouse Execution System
- Jungheinrich: hozzáadottVIEW villakamera vonalkódolvasással
- Jungheinrich: PowerCube
- Kemaro: K900 vegytisztító robot
- Libiao Robotics: Airrob konténerkezelő robotrendszer
- Mobile Easykey: FFZ-KPI
- NIMMSTA: Light Tag
- Raymond: Raymond 8910 End Rider raklapszállító targonca
- STILL: STILL PXV
- MÉG MINDIG: MÉG MINDIG EXH 16
- Volume Lagersysteme: Volume DIVE
- Youibot Robotics: AT100

Az év Sturt-up vállalkozása kategória
- 1MRobotics: 1MRobotics
- Chemovator (Loady): Loady
- ff Fördersysteme: 3D konvejor- és meghajtórendszer
- HUNIC: SoftExo Lift
- Predimo: Computed MyoGraphie
- Sentics: optikai valós idejű helymeghatározó rendszer (ORTLS)
- sereact: AI szoftver sereact