Új intermodális megoldások az ukrán mezőgazdasági termékek exportjára

2022. szeptember 14. Logisztika | Egyéb szektorok

A Rail Cargo Operator - Hungaria hatékony intermodális megoldásokkal segíti az ukrán mezőgazdasági termékek eljuttatását piacaikra. Mivel a blokkolt fekete-tengeri kikötőkből nem lehet elfuvarozni az ukrán konténereket, az RCO-HU új, korábban ebben a viszonylatban nem használt útvonalakat nyitott meg az ukrán áruval töltött konténerek adriai kikötőkbe juttatása érdekében – áll a cég szeptember 14-én kiadott közleményében. 


A vállalat által kezelt szerelvények április óta Ukrajnából Eperjeske határállomáson és a budapesti Rail Cargo Terminal - BILK-en keresztül összesen 2050 TEU-t vittek Koper és Trieszt kikötőjébe, ahonnan az ukrán árukat hajókon továbbítják különböző tengerentúli desztinációkba. A társaság vonatai ezekből a kikötőkből az áruforgalom folyamatosságának biztosításához nélkülözhetetlen üres konténereket is visszafuvarozzák Ukrajnába. Az országból az RCO-HU által kezelt intermodális vonatok közvetlenül is futnak Koperbe, április közepe óta mintegy 170 TEU mennyiséget szállítva.
Legújabban az Ukrajnába irányuló rakott konténerforgalom is megindult a Távol-Keletről. Az RCO-HU ugyanis új szállítási útvonalat épített ki az ukrán gazdaság szereplői számára, akik a tengeri import fuvarozását korábban Odesszán és Gdanszkon keresztül bonyolították. Most az ukrán gazdaság működtetéséhez szükséges áruk a társaság szervezésében az adriai kikötőkből, a budapesti RCT-BILK-en és Záhonyon, valamint Dobrán keresztül jutnak el Ukrajnába.

(SCM)