Az Ericsson és a Nokia döntött oroszországi tevékenységéről

2022. április 12. Gazdaság | Egyéb szektorok

A világ két vezető távközlési cége közül a svéd Ericsson felfüggesztette oroszországi tevékenységét, a finn Nokia pedig bejelentette, hogy végleg hátat fordít az orosz piacnak az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben – áll az MTI április 12-én kiadott közleményében. 

Az Ericsson azt közölte, hogy határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét Oroszországban, munkavállalóit pedig fizetett szabadságra küldi. A svéd cég közleményében emlékeztetett arra, hogy február végén az Ericsson már felfüggesztette az összes szállítást az oroszországi ügyfeleknek. – A közelmúlt eseményeire és az Európai Unió legújabb szankcióira tekintettel a vállalat most úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét az oroszországi ügyfelekkel – közölte az Ericsson.

Az Európai Unió ötödik szankciós köre, amelyet április 8-án fogadtak el, különösen a kvantumszámítógépek és a fejlett félvezetők, a csúcstechnológiás elektronika, a szoftverek, az érzékeny berendezések és a szállítóeszközök exportjának korlátozásáról határozott. Emellett betiltja az olyan polgári kommunikációs hálózatokhoz szánt technológiák Oroszországba történő szállítását is, amelyek államilag ellenőrzött szervezet tulajdonát képezik, vagy amelyek több mint 50%-ban állami tulajdonban vannak.
Az Ericsson távközlési berendezéseket szállított a legnagyobb orosz szolgáltatók számára. Tavaly márciusban a Tele2 kibővítette az Ericssonnal 2019-ben kötött megállapodását, és ennek részeként 2023-ra 50 ezer új, 5G technológiát támogató (5G-ready) 4G/3G/2G bázisállomás bevezetését tervezte Oroszország 27 régiójában.

A Nokia szerint az, hogy kivonul az orosz piacról, "nem befolyásolja a pénzügyi kilátásokat". 2021-ben a finn gyártó nettó árbevételének kevesebb mint 2%-a származott Oroszországból. Tekintettel a más régiókban tapasztalható erős keresletre, a cég nem számít arra, hogy az orosz piacról való kivonulás hatással lesz az eredményére. A finn hálózati berendezéseket gyártó vállalatcsoport március 2-án jelentette be, hogy a szankciók miatt leállítja az oroszországi szállításokat és az új beruházásokat, miközben a kutatási tevékenységet Oroszországon kívülre helyezte át. Kedden, április 12-én a Nokia már azt közölte, hogy kivonul az orosz piacról.

(MTI)