A makói Váll-Ker Kft. bővíti termelési kapacitását

2022. március 21. Beruházás | Egyéb szektorok

Hárommilliárd forintos beruházással 75%-kal növeli termelési kapacitását a kandallókat gyártó makói Váll-Ker Kft. A Magyar multi program keretében megvalósuló fejlesztésből 1,515 milliárd forintot uniós támogatás fedez – áll a cég március 20-án kiadott közleményében. 

A magyar tulajdonú Váll-Ker Kft. fő tevékenysége a fatüzelésű fémkandallók, tűzterek gyártása, de az 1992-es alapítású cég pellet, illetve pellet-fa vegyes tüzelésű kandallókat, grillkészüléket, kerti kemencéket is készít, értékesít. A 90% feletti hatékonysággal működő kandallók egyre szigorúbb károsanyag-kibocsátási normáknak felelnek meg.
A vállalkozás 10 éve saját fejlesztőbázist hozott létre, és termékei eljutnak Európa minden országába – 98%-ban exportra szállítanak.
A cég tavaly 35 ezer kandallót gyártott le, árbevételét ezzel 40%-kal növelve a 2020-as 4,3 milliárd forinthoz képest. A vállalkozás megrendelésállománya az idei évre 49 ezer darabra emelkedett. A cég kulcsberendezésein hetente hét nap, három műszakban folyik a termelés.
A mostani fejlesztés részeként épülő 5300 négyzetméteres, Ipar 4.0 megoldásokat alkalmazó csarnokban a cég a kandallógyártás valamennyi műveletét egy helyen tudja majd megvalósítani. A vállalkozás üzembe állít 3 új lézervágógépet kamerás alkatrész-felismerővel, emellett 4 új hegesztő robotcella kerül a csarnokba, valamint két automatizált festőrészleget alakítanak ki a hozzájuk tartozó alkatrészmosó-berendezésekkel, az anyagmozgatást pedig önjáró robotok végzik majd.
Az új csarnok 30 ezer új kandalló gyártására lesz alkalmas, és a beruházás nyomán a vállalkozás 250 fővel növeli foglalkoztatottainak létszámát. 

(SCM)