Az IFOY AWARD 2021 döntősei

2021. április 22. Logisztika | Egyéb szektorok

Az idei évben az IFOY AWARD döntőjébe 17 termék és megoldás jutott be, amelyek egy három lépcsőből álló tesztsorozaton mentek keresztül.

Az üzleti világból érkező, csaknem 100 szakértő tesztelte az idei IFOY versenyre nevezett termékeket a Dortmundi Vásár helyszínén zajló Intralogisztikai Tesztarénában, ahol az automatikus vezérlésű járművek (AGV) premierjére is sor került.

Lezajlott a világ legjelentősebb és egyben legkeményebb intralogisztikai tesztje. A dortmundi IFOY tesztnapokon „Az év nemzetközi intralogisztikai megoldása és targoncája” (International Intralogistics and Forklift Truck of the Year – IFOY AWARD) versenyre nevezett 17 döntős öt napig tartó, többlépcsős teszten esett át. A koronavírus járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az intralogisztika Oscarjaként is ismert rendezvényen a résztvevők száma, hiszen csaknem hatszázan kísérték figyelemmel az IFOY Tesztnapok eseményeit. Az arculus, a Cargotec Engineering, a HAI ROBOT ICS, a Hänel, a H + E Produktentwicklung, a HHLA Sky, a BMW leányvállalata: az idealworks, az Interroll Group, a NIMMSTA , az OPPIDUM TIC, a STILL, a SYNAOS , a VOLUME Lagersysteme és a WAKU Robotics új fejlesztései kerültek nagyító alá az IFOY partner Dortmundi Vásár 4-es számú csarnokában kialakított Tesztarénában.

Március 22. és 26 között a kilencedik fordulóba jutott cégek megoldásait részletekbe menő vizsgálat alá vetették a hivatalos tesztelők, azaz a kutatók és a nemzetközi zsűri tagjai. Közülük többen digitális csatornán keresztül kapcsolódtak az eseményhez. A 14 gyártó mindegyike megkapta az „Intralogisztika legjobbja” elismerést megoldásaik, fejlesztéseik elismeréseként Gordon Riskétől, a VDMA Anyagmozgató és Intralogisztikai Egyesület igazgatóságának elnökétől. A Tesztarénában csaknem 100, az ipar, a kereskedelem és a logisztika területén dolgozó szakértő mondott véleményt a versenyre nevezett megoldásokról csakúgy, mint a megelőző években. A 8400 négyzetméteres Tesztarénában a targoncáktól kezdve a raktári megoldásokon keresztül egészen az automatikus vezérlésű járművekig, illetve öt start up vállalkozás speciális megoldásáig több mint 30 termék, illetve megoldás sorsáról határoztak döntnökök.

A három lépcsőből álló IFOY audit első szakaszában a versenyre nevezett megoldások gyakorlatorientált IFOY -teszten estek át, amelyet a holland intralogisztikai szakértő, Theo Egberts vezetett. Ennek során a döntősök fejlesztéseit vetették össze a piaci versenytársak hasonló megoldásaival. Az ipari gépek szabványos vezethetőségi és funkcionalitási teszteken mentek keresztül. Így sor került az IFOY tesztprotokoll több mint nyolcvan elemből álló kritériumrendszerének való megfelelőség vizsgálatára, amelynek során olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a megoldások fenntarthatósága, gazdaságossága, ergonómiája és biztonsága. Az audit második lépcsőjében az IFOY innovációs kritériumainak való megfelelőséget ellenőrizték a Fraunhofer IML, valamint a müncheni és a drezdai műszaki egyetem tudósai a piaci relevancia, a vásárlói előnyök, a megoldás minősége és az innováció mértékét figyelembe véve. Az audit végső eredménye a 26 zsűritag (melynek tagja Rapi-Jaubert Szilvia, a Supply Chain Monitor szaklap főszerkesztője is) és tanácsadóik véleményének figyelembevételével alakult ki. A világ minden tájáról érkező szakújságírókból álló zsűri tagjai az IFOY -teszt összes eredményét, valamint a speciális IFOY innovációs teszt eredményét nagyító alá véve alakították ki véleményüket a végső sorrendet illetően.

Az idei év újdonságát jelentette a VDA 5050 Interface élő tesztelése. Az Intralogisztikai Tesztarénában került sor a VDMA Association for Materials Handling and Intralogistic automata vezérlésű járművek (AGV Mesh-Up) világpremierjére is. A bemutatóterületen a szakértőknek lehetőségük nyílt megtekinteni, hogy a különböző gyártók, különböző automatikus vezérlésű járművei miként működnek uniformizált vezetési rendszerekkel, és hogyan kommunikálnak közös adatszolgáltatási platformon. A projektet a German Association of the Automotive Industry (VDA ) és a VDMA Association for Materials Handling and Intralogistics koordinálásával az automatikus vezérléssel foglalkozó gyártók és felhasználók csapata állította össze. A tesztben az arculus, a DS AUTO MAT ION, a KION csoport a STILL márkával, a SAFELOG, a Siemens és az SSI Schäfer gyártók képviseltették magukat.

Annak érdekében, hogy minden résztvevőt megvédjenek a koronavírus okozta fertőzésektől, átfogó biztonsági és higiéniai koncepciót dolgoztak ki az IFOY TEST DAYS 2021-re vonatkozóan. A résztvevők mindegyike gyors antigénteszten esett át. Azoknak a résztvevők számára pedig, akik nem tudtak a helyszínre utazni a koronavírus-fertőzés miatti lezárások miatt, az IFOY AWARD szervezői digitális platformokon keresztül, streamek és rövid videók segítségével lehetőséget teremtettek arra, hogy bepillantsanak a tesztarénába, illetve láthassák a versenyre nevezett megoldásokat működés közben. Ezek a videók felkerültek az IFOY AWARD közösségi média csatornáira is. Azonban sem a Tesztarénában megrendezett esemény résztvevői, sem a versenyre nevezett termékek és megoldások gyártói nem ismerik a végeredményt. Minden érdeklődőnek türelemmel kell lenni az IFOY AWARD Nightig, amelynek időpontját megfelelő időpontban közlik majd a szervezők. 

HP

Supply Chain Monitor
2021. április