Rekordmértékben csökkent a G20-csoport gazdasági teljesítménye az első negyedévben

2020. június 12. Gazdaság | Egyéb szektorok

Az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében példátlan mértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) az első negyedévben.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) június 11-én közzétett jelentése szerint január-márciusban az előző negyedévhez képest 3,4%-kal esett vissza a gazdaság teljesítménye a világgazdasági szintű GDP-érték több mint 80%-át előállító csoportban. Ez az adatok rögzítésének kezdete, 1998 óta a legerősebb csökkenés. Még a pénzügyi világválság csúcsán, 2009 első negyedévében is sokkal jobb volt a helyzet, akkor csak 1,5%-kal esett vissza a G20-ak gazdasági teljesítménye.

A csoport tagjai közül azok az országok szenvedték el a legnagyobb veszteségeket, amelyek legelőször vezették be a járvány gyors terjedését fékező, ámde a gazdaságot megbénító szigorú intézkedéseket. Így Kínában 9,8%-kal, Franciaországban és Olaszországban pedig 5,3-5,3%-kal csökkent a GDP. Az Európai Unió egészében 3,2%-ra rúgott a visszaesés üteme, ezen belül az euróövezetben 3,6%-os csökkenést mértek. Az előző negyedévhez képest meredeken csökkent a gazdaság teljesítménye Németországban (-2,2%), Kanadában (-2,1%) és az Egyesült Királyságban (-2,0%). Brazíliában 1,5%-os, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában 1,3-1,3%-os, Mexikóban pedig 1,2%-os visszaesést mértek. Kevésbé volt erős a GDP csökkenésének üteme Indonéziában (-0,7%), Japánban (-0,6%) és Ausztráliában (-0,3%). Növekedést csak két ország tudott elérni: India 0,7%-osat, Törökország 0,6%-osat.

Éves összevetésben a G20-csoport gazdasági teljesítménye 1,5%-kal esett vissza az első negyedévben. A legerősebb növekedést Törökország érte el 4,4%-kal, a legnagyobb csökkenést pedig Kína 6,8%-kal. A tavalyi első negyedévben a G20-csoport gazdasága éves szinten 3,0%-kal, az előző három hónaphoz képest pedig 0,8%-kal nőtt, míg a tavalyi utolsó negyedévben 2,8%-ra, illetve 0,6%-ra rúgott a GDP-növekedés üteme. A 37 tagállamot tömörítő OECD gazdasága negyedéves összehasonlításban 1,8%-kal, éves szinten pedig 0,8%-kal zsugorodott idén január-márciusban.

(MTI)