Jelentősen csökkent az izraeli gazdaság teljesítménye

2020. május 26. Gazdaság | Egyéb szektorok

Meredeken esett vissza az izraeli gazdaság teljesítménye az első negyedévben a koronavírus-járvány következtében.

Az izraeli statisztikai hivatal által május 25-én kiadott adatok szerint Izrael hazai összterméke (GDP) 7,1%-os évesített ütemben csökkent január-márciusban, ami 1995 óta a legrosszabb érték. Utoljára 2012-ben fordult elő, hogy az izraeli gazdaság nem növekedett, hanem csökkent. A tavalyi utolsó negyedévben még 4,6%-kal nőtt a gazdaság, az egész évet tekintve pedig 2,8%-kal gyarapodott a bruttó hazai termék.

Az idei első negyedévben a magánfogyasztás 20,3%-kal, a kormányzati kiadások pedig 10,3%-kal, míg a bruttó állóeszköz-felhalmozás 17,3%-kal csökkent. Az áruk és szolgáltatások exportja 5,9%-kal, importja pedig 27,5%-kal zuhant január-márciusban. Az izraeli jegybank május 25-én nem változtatott az alapkamat 0,1%-os szintjén, és jelezte, hogy számításai szerint a korábban vártnál kevésbé sínyli meg a gazdaság a koronavírus-járványt.

Új előrejelzése szerint a központi bank azzal számol, hogy 4,5%-kal csökken idén a gazdaság teljesítménye, jövőre pedig 6,8%-kal emelkedik. Áprilisban még 5,3%-os visszaesést várt az idei évre, a jövő évre pedig 8,7%-os bővülést prognosztizált.

(MTI)