Letették a MIAS Hungary Kft. új üzemének alapkövét

2019. május 22. Logisztika | Egyéb szektorok

Magyarország gazdasága az első negyedévben 5,2%-kal bővült, ez az Európa-bajnok növekedés azt igazolja, hogy a nemzeti érdekre fókuszáló politika gazdasági sikereket is hoz – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az elsősorban automatizált logisztikai polcrakodó gépeket (RBG) gyártó MIAS Hungary Kft. kapacitásbővítő beruházásának alapkőletételi ünnepségén, május 22-én, Gyöngyösön.

A MIAS Hungary Kft. épülő új gyártócsarnoka Gyöngyösön (Fotó: MTI, Komka Péter)

A vállalkozás 5,4 milliárd forintból, 775 millió forint kormányzati támogatás segítségével 8300 négyzetméteres új gyártócsarnokot létesít. Szijjártó Péter a magyar gazdaság teljesítményét méltatva kiemelte: egy év alatt 100 000 új munkahely jött létre, 25,5%-kal nőttek a beruházások és 6,4%-kal az export-teljesítmény, a fizetések pedig átlagosan 8,5%-kal lettek magasabbak. Hozzátette, míg Magyarország a lakosságszámot tekintve a 92., addig exportteljesítménye alapján a 34. helyen áll a világon.

– Az EU 5 leggyorsabban növekvő gazdaságából négy közép-európai, „ma már ez a térség jelenti az európai versenyképesség és növekedés motorját” – hangsúlyozta a miniszter, és példaként említette, hogy a négy visegrádi ország és Németország kereskedelmi forgalma tavaly 70%-kal haladta meg a német-francia kereskedelmi forgalmat. Németország „toronymagasan” Magyarország első számú gazdasági partnere, az ideérkező külföldi befektetések értékének 29%-át adja. Ma már 6000 német vállalat 300 000-nél is több magyar embernek ad munkát, míg a két ország kereskedelmi forgalma tavaly „minden rekordot megdöntve” meghaladta az 54 milliárd eurót, az idei első két hónapban pedig már 10 milliárd eurónál járt.

– A Jungheinrich AG-hoz tartozó német MIAS-csoport saját ágazatában Európa második, míg a világ harmadik legerősebb szereplője, amely 3 évtizede van jelen Gyöngyösön. A cégcsoport által gyártott targoncák egytonnányi árut akár 44 méter magasságban „tűpontosan tudnak elhelyezni”. Ez a beruházás a magyar gépiparnak is új lendületet ad: a 390 000 embert foglalkoztató ágazat 2018-ban 6%-kal nőtt, és termelési értéke meghaladta a 15 000 milliárd forintot, míg az első negyedévben 10%-os bővüléssel „dúcolta alá” a gazdasági növekedést – fogalmazott Szijjártó Péter.

Christian Erlach, a Jungheinrich AG igazgatósági tagja  mérföldkőnek nevezte a beruházást a vállalatcsoport történetében. Hangsúlyozta: az automatizált logisztikai polcrakodó gépek iránti fokozódó kereslet miatt az elmúlt időszakban folyamatosan növelték gyártókapacitásukat, és ennek folytatása tette szükségessé a gyöngyösi fejlesztést is, amelynek következtében újabb, magasan képzett munkaerőre lesz szükségük.   A várhatóan egy évet igénybe vevő beruházás lehetővé teszi a MIAS Hungary Kft.  évi 150 darabos kapacitásának megduplázását. Ezzel párhuzamosan 60 új munkahely is létrejön a Heves megyei városban.

(MTI)