Gyáravatás Mélykúton

2019. január 29. Beruházás | FMCG

Felavatták a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új üzemét a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, január 28-án.

Gyártósor a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyárában (Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd)

A 8,5 hektáros telken felépített új üzem vágási kapacitása naponta 50 000 kacsa vagy 25 000 liba, és ezt a magyar családi vállalkozás 40 millió eurós beruházásból valósította meg, amely 350 új munkahelyet teremt.

A beruházás összköltségének jelentős részét a vállalat saját erőből biztosította, a kormány több mint 4 milliárd forinttal járult hozzá, míg a költségek felét is meghaladó összeget a nemzetközi tulajdonban, orosz részvétellel működő Nemzetközi Beruházási Bank adta. 

Kiss István, a Hunent Zrt. igazgatóságának elnöke köszöntőjében kifejtette: 2013-ban döntöttek a beruházás elindításáról, az alapkőletétel 2017-ben történt meg, és bő egy év alatt megvalósult a projekt, létrejött Európa egyik legkorszerűbb víziszárnyas-vágóhídja. A fő cél a kapacitásbővítés és hatékonyságnövelés volt. Az üzemben a legújabb technológiákat alkalmazzák: létrehoztak egyebek mellett egy egyedi logisztikai központot egy számítógép-vezérlésű hűtőházzal.

– A hasonló beruházások nemcsak a cég, hanem az ország versenyképességének megtartásához is elengedhetetlenek – mondta Kiss István, jelezve, hogy a beruházás megvalósulását egyedi kormánydöntés is segítette.

A cégcsoport a térség közel 700 munkavállalóját alkalmazza, 20 milliárd forintot meghaladó árbevételével pedig hozzájárul az exportorientált magyar gazdaság teljesítményéhez.

Az igazgatósági elnök végül elmondta, hogy egy újabb feldolgozóüzem építését is tervezik, amely várhatóan 2020-ra valósul meg. A Hunent Magyarország egyik legnagyobb víziszárnyas-feldolgozója, több mint 150 éves hagyománnyal rendelkezik. A cég fő profilja a pecsenyekacsa-feldolgozás. E termékeket egészben, darabolva, előhűtve, fagyasztva forgalmazzák. Kínálatukban szerepelnek elősütött és késztermékek, és ezen felül konkrét vevői igények alapján is készítenek termékeket export- és belföldi partnereiknek.

(SCM)