Automata raktár Mlada Boleslavban

2018. november 22. Beruházás | Autóipar

Az Ipar 4.0 követelményeinek megfelelő automata vezérlésű kisalkatrész raktárt nyitott a Skoda Mlada Boleslavban – közölte a cseh autógyártó honlapján, november 11-én.

A modern raktárépületben a magas automatizáltsági szintnek köszönhetően jelentősen emelkedett a kisebb alkatrészek logisztikájának hatékonysága. Jó példáját mutatják ennek azok a robotok, amelyek az autókhoz szükséges kisebb terjedelmű alkatrészeket önállóan szállítják a gyárból a raktárépületbe. A Skoda már működtet egy hasonló raktárbázist Kvasinyban egy éve. 

– Tavaly jelentősen tudtuk növelni logisztikai folyamataink hatékonyságát Kvasinyban található gyárunkban. Most pedig ugyanezt tesszük a mlada boleslavi üzemünkben. Ennek a gyárnak a mérete jelentősen nagyobb kvasiny-i üzemnél, és a mostani beruházás alkalmassá teszi az üzemet a gépkocsigyártás jövőbeli elvárásainak teljesítésére, az Ipar 4.0 szintű technológia alkalmazásával – mondta Michael Oeljeklaus, a Skoda Auto termelési és logisztikai bizottságának tagja.

A mostani beruházás eredményeként az alkatrészek automatikusan kerülnek a tároló polcokra, majd onnan, szintén emberi kéz érintése nélkül, a gyártáshoz szükséges ütemben indulnak és érkeznek a gyártóüzembe. Ennek köszönhetően felgyorsul a munka, s precízebbé válik a gyártási folyamat, illetve a logisztikai munka, miközben a hibaarány is jelentősen csökken.

(SCM)