Kvantumszámítógépek a közlekedés szolgálatában

2018. november 6. Beruházás | Autóipar

Forradalmasíthatja a városi közlekedést a Volkswagen AG mérnökei által kifejlesztett új forgalomirányítási rendszer – olvasható a német óriásvállalat honlapján november 5-én megjelent közleményben.

A Volkswagen szakértőinek első alkalommal sikerült kvantumszámítógép alkalmazásával olyan forgalomirányítási rendszert kialakítani, amely precíz számításokkal képes előrejelzést adni a városi forgalom volumenéről, a szállítási igényekről, valamint a várható utazási időről. Ennek eredményeképpen a tömegközlekedési vállalatok, a taxi társaságok és a közlekedési szolgáltatók képesek lesznek hatékonyabban használni flottájukat, miközben minimalizálják az utasok várakozási idejét. A Volkswagen és a D-Wave kvantumszámító cég a projektet a november 5. és 8. között Lisszabonban rendezett WebSummit technológiai konferencián mutatja be.

A kvantumszámítógépek kiugróan magas számítási képességeiknek köszönhetően sokkal gyorsabban képesek megoldani a rendkívül összetett feladatokat, például a forgalom optimalizálását, mint a hagyományos szuperszámítógépek. Egyes esetekben a megoldás csak kvantumszámítógépek használatával lehetséges. 

– A Volkswagen kutatásainak célja, hogy a kvantumszámítógépek gyakorlatorientált alkalmazásához szerezzen mélyreható ismereteket. Ennek középpontjában városi forgalom optimalizálása áll, amely iránt nagy érdeklődést mutatnak a nagyvárosi tömegközlekedési szervezetek, taxitársaságok, mert ennek segítségével hatékonyabban tudják használni flottájukat – mondta Florian Neukart, a Volkswagen CODE Lab San Franciscóban működő laboratóriumának vezető professzora.

(SCM)