Meghódítja az amerikai piacot a spanyol gyógyszergyártó

2018. augusztus 2. Beruházás | Gyógyszeripar

A spanyol Grifols gyógyszergyártó 100%-os tulajdont szerez az amerikai Biotest Corporationben, s ezzel 24 vérplazma donációs centerhez jut az USA piacon – olvasható a barcelonai bázisú vállalat honlapján augusztus 1-jén megjelent közleményben.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy a 286 millió dolláros akvizícióra rábólintott az USA kereskedelmi engedélyezési hivatala. A felvásárlást hitel felvétele nélkül, saját forrásból finanszírozza a spanyol vállalat.

Az akvizíciót követően a Grifols világszerte 249 vérplazma donációs központtal rendelkezik: 214 az USA-ban és 35 Európában. Az utóbbi csaknem három tucat állomás azt követően jutott birtokába, hogy megvásárolta a legnagyobb független donációs központot működtető német Haemát. A csaknem 250 plazma donációs központ biztosítja, hogy kellő mennyiségben hozzájusson a terápiás célra felhasznált plazmafehérjéhez. A most megszerzett 24 állomás felvásárlását az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatala (FDA) mellett az európai egészségügyi hatóságok is engedélyezték. A tavalyi évben ezek a donációs állomások 850 000 liter plazmát gyűjtöttek be.

Az adományozó központok hálózatának bővítése és diverzifikálása révén a Grifols stratégiai tervével összhangban megerősíti globális vezető pozícióját a plazma begyűjtő piacon. A mostani tranzakció, illeszkedik a cég több mint 500 millió eurós Bioscience Division 2016-2021-es tőkeberuházási tervéhez. Ez a stratégiai fejlesztési terv lehetővé teszi a Grifols számára, hogy eleget tudjon tenni a plazma eredetű gyógyszerek iránt várhatóan növekvő keresletnek. S a bővítési hullámnak még nincs vége: a stratégiai tervben szerepel egy megállapodás, amely szerint a plazmából származó gyógyszerek vezető kínai gyártójával, a Boya Bio-Pharmaceutical céggel közösen plazma donációs központokat hoznak létre a távol-keleti országban.

(SCM)