Acélipari óriások új céget alapítanak

2018. július 5. Gazdaság | Egyéb szektorok

A német thyssenkrupp AG és az indiai Tata Steel közös európai vállalat alapításáról állapodott meg – közölte a német multinacionális vállalkozás június 30-án, a honlapján.

A mostani bejelentés a 2017 szeptemberében aláírt egyetértési nyilatkozaton alapul, amely szerint 50-50%-os tulajdonos lesz a 2 acélipari cég a közös vállalatban, igaz, a részesedési arányok még változhatnak. Az új vállalkozás a minőségre, illetve arra fókuszál, hogy mindig a technológiai fejlesztés élvonalába tartozzon.

– Közös vállalkozásunk nemcsak az európai acélipar kihívásaira válaszol, hanem a Tata és a thyssenkrupp 5-5 milliárd eurós befektetésével ez az egyetlen lehetőség arra, hogy kiaknázza a 2 vállalat szinergiáit, amelyre önállóan egyik cég sem lenne képes. A közös vállalkozás létrehozásával mindkét cég piaci értéke emelkedni fog – emelte ki a megállapodás kapcsán Heinrich Hiesinger, a thyssenkrupp vezérigazgatója.

A közös vállalat neve várhatóan thyssenkrupp Tata Steel B. V. lesz, és vezető európai acélgyártóként pozícionálja majd magát, amely a gyártásra és a technológiai fejlesztésre koncentrál. Az előzetes várakozások szerint a közös cég által kihasznált szinergiák évi 400-500 millió euró megtakarítást jelentenek majd.

A tranzakció megvalósulásához számos jogi lépésre és az európai hatóságok engedélyére lesz szükség.

(SCM)