A kínaiak már a szomszédban vannak

2018. június 29. Beruházás | Egyéb szektorok

Újabb részvényvásárlással szinte kizárólagos tulajdonosa lett a kínai Hisense a szlovéniai Gorenje háztartási készülékgyártónak – olvasható a szlovén gyártó honlapján június 28-án megjelent közleményben.

A dokumentum szerint a most bejelentett 62,46%-os részvényvásárlással a kínai világcég – amely az oroszországi futball világbajnokság egyik szponzora – a Gorenje 95,42%-os tulajdonosa lett. A május 29. és június 26. között zajlott felvásárlás során a kínai vállalat darabonként 12 eurót fizetett az 5165 Gorenje részvénytulajdonosnak az összesen 15 254 871 részvény fejében.

Az akvizíció eredményeként 290 millió euró körüli nagyságra emelkedett a Gorenje piaci értéke. Az ügylet során az össze nagyrészvényes, így a szlovén állami befektetési alap, a KAD, az International Finance Corporation és a japán Panasonic egyaránt eladták Gorenje-részvényeiket. A Hisense tervei szerint a Gorenje lesz a vállalat európai kutatási, fejlesztési és gyártási központja. A szlovén versenyhatóság előreláthatólag idén ősszel vizsgálja meg a most bejelentett ügyletet.

(SCM)