Áramvonalasítja felépítését a GE

2018. június 28. Beruházás | Egyéb szektorok

Eladja egészségügyi érdekeltségét, a GE Healthcare-t és teljesen leválasztja Baker Hughes nevű olajipari cégét a General Electric Co. – jelentette be június 26-án a 126 éves amerikai cégóriás.

A közlemény szerint az ily módon karcsúsított vállalat a jövőben a repülőgépmotor-gyártásra, az erőművekre és a megújuló energiára összpontosítja erőforrásait, s ezzel a high-tech ipar vezető vállalkozása lesz. Reményeik szerint ezzel képes lesz ellensúlyozni azt a lefelé tartó folyamatot, amelynek során a részvényeseik 20 év alatt befektetéseik több mint felét elvesztették.

Az üzletágak kiszervezése nem egyszerre történik. Először az egészségügyi érdekeltséget értékesítik egy-másfél év alatt, a Baker Hughes-részesedés eladására pedig az elkövetkező 2-3 évben kerül sor. A most bejelentett változások eredményeként csökkentik a költségeket, növelik a készpénzállományt, a részvényesek pedig a GE Healthcare értékesítéséből befolyt összeg 80%-át adómentesen kapják majd meg.

A cég vezérigazgatói székébe tavaly augusztusban beült GE-veterán, John Flannery szerint azzal, hogy záros határidőn belül önálló cégként működik tovább a 2 vállalat, nemcsak a GE struktúrája lesz áramvonalasabb, de a GE Healthcare és a Baker Hughes előtt is új távlatok nyílnak meg.

(SCM)