Tőzsdére viszi részvényeit a BILK Logisztikai Nyrt.

2018. június 20. Gazdaság | Egyéb szektorok

A BILK Logisztikai Nyrt. bevezeti részvényeit a Budapesti Értéktőzsdére – jelentette be a június 20-án tartott sajtótájékoztatón Wáberer Lívia, a társaság vezérigazgatója. A BILK valamennyi értékpapírját a BÉT-re viszi, és azok legalább 25, de legfeljebb 49%-át kínálja jegyzésre a befektetők részére. A jegyzési időszak 2018. június 20-án kezdődik és július 4-ig tart. A részvények kizárólagos értékesítője a Raiffeisen Bank. A részvények értékesítése euróban történik. A BILK Logisztikai Nyrt. a budapesti parketten elsőként kínál lehetőséget a lakossági, valamint az intézményi befektetőknek arra, hogy eurós megtakarításaik értékét gyarapítsák.

A vezérigazgató közölte: a vállalat a részvények sikeres jegyzését követően benyújtja az adóhatósághoz a szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT) történő nyilvántartásba vételi kérelmét. A SZIT-ként való működés arra kötelezi a társaságot, hogy tárgyévi adózott eredményének legalább 90%-át osztalékként fizesse ki a részvényeseknek, természetesen euróban. A társaság arra törekszik, hogy évente kétszer osztalékelőleget és osztalékot is fizessen részvényeseinek.

A sajtótájékoztatón Wáberer György, a társaság alapítója és főrészvényese bejelentette, hogy a nyilvános értékesítési árból 5% kedvezményt kínál a befektetők számára legfeljebb 550 darab értékesítésre felajánlott részvény jegyzése esetén. Hozzátette: ezzel az akcióval szeretné ösztönözni a lakossági befektetőket arra, hogy a vonzó hozamú befektetési lehetőséggel élve társtulajdonosaivá váljanak a társaságban.

– Nagy öröm a Budapesti Értéktőzsde számára, hogy ismét egy Magyarországon létrehozott, hazai központú vállalat döntött a tőzsdére lépés mellett. A BILK Logisztikai Nyrt. az első olyan társaság Magyarországon, amely úgy lép tőzsdére, hogy ott már SZIT-ként folytassa működését. A BÉT egyik legfontosabb stratégiai célja, hogy felkutasson és tőzsdére hozzon izgalmas hazai vállalati sikersztorikat és elérhetővé tegye ezeket mind a lakossági, mind az intézményi befektetői kör számára – mondta Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója.

A BILK-et Wáberer György alapította több mint 15 évvel ezelőtt. A zöldmezős beruházás mára Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központjává fejlődött. Bruttó bérbeadható területe több mint 182 000 négyzetméter, emellett rendelkezik még 384 darab kamionparkolóval, 1375 darab személygépjármű-parkolóval és 17 538 négyzetméter külső tárolóval. A társaság fő tevékenysége saját tulajdonú és bérelt ingatlan bérbeadása és üzemeltetése, valamint ingatlanok adásvétele, ingatlankezelés, építményüzemeltetés és vagyonkezelés.

A BILK ingatlanjainak és ingatlanállományának piaci értéke folyamatosan növekszik, 2017-ben meghaladta a 38 400 millió forintot, az eszközök összértéke pedig mintegy 40 479 millió forintos értéket mutatott. Az árbevétel 2017-ben 3558 millió forint, az EBITDA 2168 millió forint volt.

A BILK kihasználtsága kiemelkedő, jelenleg 98,4%-os. Bérlői általában középtávú szerződéseket kötnek, de néhány ügyfél már több mint tíz éve veszi igénybe a logisztikai központ szolgáltatásait.

A BILK Budapest 23. kerületében található. Az M0-s és az M51-es autópályákról közvetlenül megközelíthető és önálló lehajtóval rendelkezik. Az M0-s körgyűrű által az M1-es, M7-es és M5-ös autópályákhoz a gyors hozzáférés biztosított. Tömegközlekedéssel gyorsan és egyszerűen elérhető. A BILK 20 km-es körzetén belül repülőtér és folyami kikötő található, a közvetlen vasúti összeköttetést a soroksári konténerterminál biztosítja.

A logisztikai park tovább bővül. Eredeti, 70 hektáros területe mára lényegében 100%-ig beépítésre került, ezért a társaság tavaly megvásárolt egy, a raktárvárossal határos további hét és fél hektárnyi területet, ahol összesen 30 000 négyzetméteres raktárfejlesztést tervez. Ez utóbbi tervezése megkezdődött, megvalósítása két-három éven belül várható.

(SCM)