Önfejlesztő robot az autógyárban

2018. június 12. Gyártás | Autóipar

Teljesen automata és önfejlesztő szállítórobotot helyezett üzembe a Skoda Auto Vrchlabí-i alkatrészgyárában, amely fontos részét képezi az autógyártó Stratégia 2025 nevű fejlesztési programjának – olvasható a Volkswagen AG honlapján, június 11-én megjelent közleményben.

A robot képes felismerni az útjában lévő akadályokat, s azok figyelembevételével tervezi meg útját, miközben a gyártósor egyik felétől a másikig szállítja a rábízott anyagokat, alkatrészeket. Amennyiben váratlan akadály kerül az útjába, úgy képes módosítani az eredeti szállítási útvonalat. Munkába állásával nemcsak a gyártás hatékonysága, de a biztonsága is emelkedik.

– Tudatos döntés volt a teljesen automata szállítórobot alkalmazása a Vrchlabí-i gyárban, amely annak bizonyítéka, hogy elköteleztük magunkat a hightech fejlesztés mellett. A gyárban alkalmazott új szállítási rendszer egy újabb lépése annak a technológiai fejlesztési folyamatnak, amely az Ipar 4.0 technológiára épül – mondta az új rendszert értékelve Michael Oeljeklaus, a Skoda igazgatótanácsának gyártásért és logisztikáért felelős tagja.

A robot egyszerre legfeljebb 130 kg súlyt képes szállítani. Az út megtervezése során a hagyományos automata szállítási rendszerekkel szemben nincs szüksége az útvonala mellett elhelyezett kiegészítő eszközökre. Mindössze egyetlen egyszer kell joystickkel vagy billentyűzettel végigvezetni a szállítási útvonalon, s azt követően önállóan tájékozódik, s kikerüli – s egyben meg is jegyzi – az esetlegesen útjába került akadályokat.

(SCM)