Japánok fektetnek az amerikai autógyárba

2018. június 1. Beruházás | Autóipar

A japán SoftBank Vision Fund 2,25 milliárd dollárt fektet az amerikai General Motors (GM) autógyártó vállalat GM Cruise Holdings LLC nevű önvezető autót fejlesztő részlegébe – közölték a GM globális honlapján május 31-én.

A közlemény szerint a tranzakció végeztével maga a General Motors is 1,1 milliárd dollárral segíti az önvezető technológia térnyerését célzó fejlesztést.

– A Cruise és a GM fejlesztői csapata hatalmas előrehaladást ért el az elmúlt 2 évben. A SoftBank képbe kerülésével egy nagyon erős taggal bővül csapatunk, hogy elérhessük zéró baleset, zéró károsanyag-kibocsátás, zéró torlódás programunkat – nyilatkozta az ügylet bejelentését követően Mary Barra, a GM elnök-vezérigazgatója.

– A GM Cruise hamarosan megalkothatja a teljesen integrált hardver-szoftveregyüttest, amely hatalmas versenyelőnyt jelenthet. Lenyűgöznek bennünket a Cruise és GM párosának eddig elért eredményei, és nagyon boldogok vagyunk, hogy segítséget nyújthatunk az autóipart alapjaiban átalakító munkában – értékelte az együttműködést Michael Ronen, a SoftBank Befektetési Tanácsadó vezető partnere.

A SoftBank két lépésben utalja át a tőkét. Az ügylet lezárásakor 900 millió dollár befektetésére kerül sor. A maradék 1,35 milliárd dollárt akkor indítja útjára, ha az engedélyező hatóság is rábólint az ügyletre. A tranzakció végén a SoftBanknak 19,6%-os tulajdonrésze lesz a GM Cruise-ben.

(SCM)