Elhárultak az akadályok a felvásárlás elől

2018. május 3. Beruházás | Gyógyszeripar

Engedélyezte az Európai Bizottság, hogy a Bayer eladja agrárvegyipari üzletágának egy részét a BASF-nek, s ezzel minden akadály elhárult, hogy a német vegyipari cég felvásárolja az amerikai Monsantót – írja április 30-án megjelent hírében a Reuters.

A döntés megszületése azt jelenti, hogy a német gyógyszer és vegyipari óriás már bátran felvásárolhatja az amerikai vetőmaggyártó vállalatot, mert az amerikai versenyhatóságok engedélyét már április elején megszerezte.

Az EB márciusban engedélyezte a Monsanto felvásárlását azzal, hogy a Bayer megszabadul Crop Science vetőmagtermelő és növényvédelmi üzletágának egy részétől, mert az versenyjogi szempontból akadályozza a felvásárlást. Az európai hatóságnak ugyanakkor azt is el kellett bírálni, hogy amennyiben a BASF szerzi meg az eladó üzletágat, az nem ütközik-e az uniós versenyjogi szabályokba. A hatóság most erre az ügyletre bólintott rá.

A BASF mintegy 7,1 milliárd dollár fejében jut a Bayer Crop Science üzletágához, a hírügynökség értesülése szerint a Bayer pedig 62,5 milliárd dollárt fizet a génmódosított vetőmagjairól ismert amerikai cég részvényeiért.

(SCM)