Kínai üzletember szerzett részesedést a német autógyárban

2018. február 26. Gazdaság | Autóipar

Li Sufu kínai milliárdos megszerezte a német Daimler AG csaknem 10%-át . A 9 milliárd dolláros üzletkötéssel a távol-keleti autómágnás a német multinacionális cég legnagyobb egyéni részvényesévé vált – írja február 25-én megjelent hírében a Bloomberg hírügynökség.

A kínai üzletember először tavaly novemberben jelezte a cég vezetésének, hogy szívesen beszállna az autógyár finanszírozásába, de kikosarazták. Ezt követően a piacon kezdett bele a Daimler-részvények fölvásárlásába, és sikerült megszereznie az összes papír 9,7%-át, amivel a legnagyobb egyéni részvényessé vált.

A háttérben zajló akciót követően Li február 25-én Stuttgartba utazott a Daimler főhadiszállására, ahol Bodo Ueberrel, a cég pénzügyi vezetőjével tárgyalt, majd a nálunk a Forma-1 közvetítésekről is ismert Daimler-elnökkel, Dieter Zetsche-vel is megbeszéléseket folytatott a következő napon. A tárgyalásokon igyekszik megnyugtatni a cég vezetőit barátságos szándékáról. Ezt követően Berlinbe utazik, ahol Angela Merkel kancellár közgazdasági tanácsadójával, Lars-Henrik Roellerrel ül tárgyalóasztalhoz.

Az 54 éves kínai milliárdos eddigi tevékenységét tekintve nem igazán meglepő legújabb részvényvásárlási akciója, hiszen már számos más autógyárban is komoly érdekeltségei vannak. Ő maga alapította a 10 legnagyobb kínai autógyártó közé tartozó Zheijang Geely Holding Group nevű kínai vállalkozást, de felvásárolta már a svéd Volvo autógyártót is. Ezen kívül 51%-os részesedése van a brit Lotus autógyárban, s tulajdonában van a londoni taxikat gyártó London Taxi Co. A Távol-Keleten Kínán kívül is van autóipari érdekeltsége: övé Malajzia legnagyobb autógyára, a Proton.

(Bloomberg)