7,1%-kal nőtt a szállítás, raktározás árbevétele Magyarországon

2017. szeptember 15. Logisztika | Egyéb szektorok

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág vállalkozásai 1241 milliárd forint árbevételt értek el a második negyedévben, 7,1 %-kal többet, mint egy évvel korábban – idézte az MTI szeptember 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Statisztikai Tükör című kiadványában megjelent adatokat.

KSH előzetes adatai szerint a személyszállítási tevékenységet végző alágazatokban 252 milliárd (+15%), az áruszállítást végzőknél 419 milliárd forint (+5,8%) árbevételt értek el a vállalatok.

A szárazföldi, csővezetékes szállítás vállalkozásainak árbevétele 564 milliárd forint volt, ami 5%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a közúti áruszállítás, költöztetés alágazaté 6,5%-kal, 362 milliárd forintra nőtt.

A bevétel a legdinamikusabban a vízi szállításban emelkedett, ahol 30%-kal több, 6,3 milliárd forint árbevétel keletkezett a második negyedévben, míg a raktározás, szállítást kiegészítő tevékenység ágazatban tevékenykedő cégek árbevétele 440 milliárd forint volt, 4,8%-kal több az egy évvel korábbinál, a légi szállítás ágazatban pedig 23%-kal, 166 milliárd forintra nőtt.

Amíg az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 0,8%-kal bővült a második negyedévben, addig a szállított áruk tömege (71 millió tonna) 2%-kal mérséklődött az előző év hasonló időszakához képest.

A helyi és helyközi személyszállítást igénybe vevő utazók száma a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,5%-kal csökkent, de az utaskilométerben kifejezett teljesítmény 4,7%-kal nőtt.

A munkaügyi statisztika szerint a teljes nemzetgazdaság 7,1%-át kitevő szállítás, raktározás ágban teljes munkaidőben 194 ezer munkavállalót foglalkoztattak a második negyedév végén, ami 2,2%-os növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset 285 ezer forint volt, 14%-kal több az egy évvel korábbinál, ugyanakkor ez a nemzetgazdasági átlagtól 14 ezer forinttal elmaradt. A bruttó átlagkereset a legnagyobb mértékben, 20%-kal az egyéb szárazföldi személyszállításban dolgozók körében nőtt, legkisebb mértékben pedig a légi szállítás ágazatban (5,2%-kal).

Forrás: MTI